Už po konzumácií 30 gramov semienok dodáte vášmu telu až 20 percent potrebnej dennej dávky železa.shutterstock
StoryEditor

Zelenina, ktorá chráni zrak, zlepšuje trávenie a podporuje činnosť srdca

02.11.2020, 16:00
Recepty a tipy
Antioxidant, ktorý obsahuje nás chráni pred rôznymi toxickými látkami, aj pred ochorením na rakovinu.

Podobne ako jej oranžoví „bratranci“ – mrkva či sladké zemiaky, aj tekvice sú bohaté na betakarotén. Telo tento antioxidant premieňa na vitamín A. „Veľmi sľubné, zatiaľ vo výskume, sú liečebné účinky pre mužov v prechode a na liečbu prostaty,“ hovorí špecialistka na výživu Mária Kleňová. Semená podľa nej obsahujú látky, ktoré pomáhajú upravovať močenie pri zväčšenej prostate. Blahodarne pôsobia na pečeň, kĺby a oči. „V niektorých štátoch sa tieto látky pre farmakologické účely získavajú predovšetkým zo šupiek semien,“ dodáva.

1. Na zlepšenie zraku
Už cca polovica tekvice poskytuje dennú odporúčanú dávku vitamínu A, čo je super pre zrak. Pomáha tak nielen k zdravým očiam, ale aj jasnejšiemu videniu. Tekvica je tiež jedným z najlepších zdrojov luteínu (patrí do skupiny karotenoidov), ktorý má taktiež priaznivý vplyv na funkciu očí.

2. Znižuje riziko rakoviny
Štúdie ukazujú, že ak konzumujete tekvicu alebo potraviny bohaté na vitamín A, pomáhate predchádzať určitým druhom rakoviny, napríklad pľúc alebo prostaty.

3. Zlepšuje imunitu
Okrem betakaroténu tekvica obsahuje aj množstvo vitamínov, napríklad C, E, železo, všetko to, čo prispieva k posilňovaniu imunitného systému. Telo tak lepšie dokáže bojovať s infekciami.

4. Pomôže hypertenzii
Sýta oranžová farba tekvice je tiež znakom toho, že je plná draslíka. To je rozhodujúce pre zníženie krvného tlaku. Nesolené tekvicové semiačka sú tiež preplnené minerálmi a rastlinnými sterolmi, ktoré zvyšujú hladinu HDL cholesterolu (takzvaného dobrého) a pomáhajú tiež udržiavať nízky krvný tlak.
Štúdie ukazujú, že vyššia hladina draslíka môže znížiť riziko mozgovej príhody, obličkových kameňov a cukrovky 2. typu. Ďalším bonusom je, že draslík môže zvýšiť hustotu kostí a zlepšiť tak ich zdravie.

5. Na chudnutie
Tekvica má vysoký obsah vlákniny a nízky obsah kalórií. To znamená, že sa cítime plní bez toho, aby sa zvyšoval náš celkový denný energetický príjem. Obsahujú až okolo 90 % vody. Ak hľadáte zdravý spôsob stravovania, tekvica bohatá na živiny je veľmi dobrou voľbou. Zvýšená spotreba vlákniny v strave tiež podporuje zlepšenie tráviaceho systému, uľahčuje vyprázdňovanie.

6. Zabezpečuje zdravší spánok
Tekvicové semiačka obsahujú tryptofán, aminokyselinu, ktorá pomáha pri zvyšovaní chemickej látky nazývanej serotonín (hormón šťastia). Okrem toho sa človek počas dňa cíti dobre a v pohode, pretože serotonín je kľúčovým hráčom pri podpore dobrého spánku.

7. Upokojuje pokožku
Antioxidačná sila betakaroténu v tekvici pôsobí proti starnutiu pokožky. Pomáha zmierniť aj zápaly, urýchľuje hojenie rán. Vďaka viacerým vitamínom a minerálom je pokožka zdravšia a pokojnejšia.

8. Zdravé srdce
Čím viac vlákniny konzumujeme, tým sa nám zlepšuje nielen trávenie, ale sa aj znižuje riziko vzniku srdcových ochorení. Môže za to tiež kombinácia vitamínu A a draslíka, tie priaznivo pôsobia na zdravie srdca a ciev.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 03:51