shutterstock.com
StoryEditor

Dali by ste si niečo mále pod zub? Vyskúšajte domáci tekvicový hummus!

31.01.2020, 10:00
Recepty a tipy
Chceli by ste si počas víkendu niečo malé chrúmať, no nechcete, aby to boli opäť nezdravé čipsy? Skúste recept na vynikajúci domáci hummus z hokkaido tekvice.

Na hummus:
500 g tekvice hokaido
4 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
250 g cícera v slanom náleve
3 lyžice sezamovej pasty Tahini
½ lyžičky rímskej rasce
½ lyžičky mletého fenikla
soľ
2 – 4 lyžice citrónovej šťavy
panenský olivový olej
Na tekvicové krekry:
150 g hladkej múky
50 g pohánkovej múky
štipku soli
100 g masla
2 žĺtky
feniklové semiačka
tekvicové semiačka

1 Tekvicu nakrájame na kocky a rozprestrieme ich v jednej vrstve do pekáča. Prihodíme 2 strúčiky cesnaku a pokvapkáme olivovým olejom, dáme piecť asi na 30 minút do rúry vyhriatej na 220 °C. Tekvica by mala zmäknúť a mierne skaramelizovať na povrchu.
2 Cícer zlejeme a rozmixujeme ho spolu s Tahini pastou, cesnakom, so soľou, s rímskou rascou rozdrvenou v mažiari a s feniklom.
3 Podľa chuti pridáme šťavu z citróna a mixujeme dohladka. Ďalej do nádoby vložíme vychladnutú upečenú tekvicu a prilejeme olej, zmes opäť rozmixujeme, podľa potreby dosolíme. Ak je hummus príliš hustý, prilejeme podľa potreby vodu.
4 Pripravíme krekry. Oba druhy múky preosejeme na pracovnú plochu a premiešame so soľou. Nožom zapracujeme do múky maslo, pridáme žĺtky a vypracujeme cesto, ktoré necháme zabalené v potravinárskej fólii 20 minút odpočinúť v chlade. Z cesta potom vyvaľkáme 4 mm tenký plát, ktorý posypeme podľa chuti feniklovými a tekvicovými semiačkami, ktoré pomocou valčeka zľahka vtlačíme do cesta. Plát nožom nakrájame na menšie obdĺžničky. Plech vyložíme papierom na pečenie a naukladáme ich naň, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 20 minút.
5 Hummus podávame ozdobený tekvicovými semiačkami, pokvapkaný olivovým olejom, posypaný korením a s krekrami.

Príprava: 45 minút (bez odležania cesta)
1 porcia obsahuje: 2 367 kJ/565 kcal
Počet porcií/kusov: 4

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 23:34