Šípkový džem s klinčekom
Na cca 3 poháre po 200 ml:
1 000 g šípok
3 chemicky neošetrené citróny
500 g krupicového cukru
1/2 lyžičky mletého klinčeka
1. Šípky umyjeme, zbavíme stopiek a zvyškov lístkov. Rozpolíme ich a vydlabeme semienka a chĺpky. Očistené plody prepláchneme pod tečúcou vodou a odstránime zvyšné chĺpky. Vsypeme ich do hrnca, zalejeme cca 500 ml vody tak, aby boli ponorené a uvaríme celkom domäkka. Trvá to asi 50 minút (podľa zrelosti šípok). 2. Medzitým umyjeme citróny, usušíme a z jedného nastrúhame na jemnom strúhadle žltú časť kôry. Všetky citróny rozpolíme a vytlačíme z nich šťavu. 3. Uvarené šípky rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sito. Pyré nalejeme do hrnca. Prisypeme cukor a za stáleho miešania varíme 5 minút. Potom pridáme kôru a šťavu z citrónov, klinček a varíme do zhustnutia. Horúci džem nalejeme do suchých a čistých pohárov, uzavrieme viečkami a obrátime na 10 minút hore dnom. Potom poháre postavíme opäť na dno a necháme vychladnúť. Džem skladujeme na chladnom a tmavom mieste.