shutterstock.com
StoryEditor

Nemáte stále dosť a chcete ešte niečo špeciálne upiecť? Skúste domácu vianočku!

25.12.2019, 09:00
Recepty a tipy
Prekvapte rodinu a upečte túto vynikajúcu vianočku, ktorá zachutí naozaj každému. Pridajte domáci džem a o pochúťku máte postarané!

Príprava: 20 minút & kysnutie: 30 minút & pečenie: 60 minút

Potrebujeme na 1 vianočku:
25 g droždia
90 g cukru
asi 250 ml mlieka
500 g polohrubej múky
110 g masla alebo margarínu
1 vajce
2 žĺtky
štipku citrónovej kôry
5 g soli
50 g hrozienok
50 g nahrubo nakrájaných lúpaných mandlí
30 g jemných plátkov mandlí
vajce na potretie

Postup:
Droždie rozdrvíme s lyžičkou cukru, 50 ml vlažného mlieka a štipkou múky. V mise vymiešame zmäknuté maslo s cukrom a žĺtkami. Pridáme preosiatu múku so soľou, prilejeme kvások, zvyšné vlažné mlieko, zmiešané s vajcom. Premiešame vareškou, keď sa cesto začne spájať, pridáme hrozienka a nahrubo pokrájané mandle. Cesto prenesieme na dosku a ručne ho prepracujeme, aby bolo vláčne.
Cesto dáme späť do misy, poprášime múkou, zakryjeme obrúskom a necháme v teple aspoň tri hodiny kysnúť.
Vykysnuté cesto prenesieme na dosku a rozdelíme na 9 častí. Rozvaľkáme ich na pramene dlhé asi 30 cm. Zo štyroch prameňov si upletieme základ. Na pletenie existuje nespočetné množstvo návodov, toto je jeden z najjednoduchších, ktorý si ľahko zapamätáte: Kolmo od seba naskladáme pramene, jeden vedľa druhého. Začneme prvým sprava a striedavo ho prepletieme cez tri vľavo od neho – a to raz nad a raz pod, a keď sa dostaneme cez všetky tri pramene, nasmerujeme jeho koniec zase dolu, rovnobežne s ostatnými. Potom vezmeme znovu prvý prameň vpravo, ktorý smeruje dolu, a zase ho prepletieme cez tri vľavo, len v opačnom poradí, t. j. najskôr pod a potom nad. Pokračujeme rovnako s ďalším prvým voľným vpravo, kým sa nedostaneme na koniec prameňov. Potom pootočíme základ o 180° a dopletieme k druhému koncu. Presunieme ho na papier na pečenie a položíme na plech. Stred základu zľahka pretlačíme hranou dlane.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Foodlover ❤ (@simona_malkova),

Upletieme vrkoč z troch prameňov. Prenesieme ho na základ, opäť zľahka pretlačíme, nakoniec doplníme vrkočom stočeným z dvoch prameňov. Vianočku potrieme vlažnou vodou a necháme ešte asi 30 minút kysnúť.
Rúru rozohrejeme na 165 °C. Vianočku prepichneme špajdľou na dvoch miestach kolmo dole, znovu opatrne potrieme vlažnou vodou, posypeme zvyškom mandlí a dáme piecť. Keď cesto začne zlatnúť, stiahneme teplotu na 160 °C a pečieme ďalej, celkovo 50 až 60 minút. Horúcu vianočku potrieme rozšľahaným vajcom s lyžičkou vody.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:55