Grobské lokše
Suroviny na 12 - 14 lokší
700 g zemiakov
210 g hladkej múky
1,5 ČL soli
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť. Ideálne cez noc, aby sa z nich odparilo čo najviac vody. Očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle. Na pracovnú dosku nasypeme múku, pridáme nastrúhané zemiaky, soľ a vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu rednúť. Čím dlhšie bude stáť, tým viac sa bude lepiť. Ak sa cesto príliš lepí, pridáme trochu múky. S múkou však zaobchádzame opatrne. Ak pridáme veľa múky, lokše budú tvrdé! Z cesta vytvarujeme šúľok a nakrájame ho na kusy, z ktorých vytvarujeme väčšie „knedličky.“ Tie rozvaľkáme na lokše. Pečieme na suchej panvici, z každej strany, až kým nevzniknú hnedé fliačky. Hotové lokše potrieme roztopenou kačacou alebo husacou masťou.
Pečená hus
Suroviny
hus
jablko
mlieko
soľ
Postup
Hus dobre nasolíme, z každej aj vnútornej strany a necháme odležať, ideálne z večera do rána. Do vnútra husi dáme celé jablko, podlejeme pohárom vody a pečieme na 180 °C zhruba 2 – 2,5 hodiny, podľa veľkosti husi. Ideálne je piecť hus v keramickom pekáči. Po 1 - 1,5 hodine hus obrátime, potrieme mliekom, aby koža získala zlatistú farbu a do chrumkava dopečieme. V priebehu pečenia vylievame tuk, ktorý sa z husi priebežne vytápa. Vyžaduje si to trochu zručnosti, výpek totiž treba zliať tak, aby sme do husi zbytočne nepichli. Výpek/masť určite nevylievame, odložíme si ho na lokše a uchovávame v pohári, v chladničke.