shutterstock.com
StoryEditor

Mysleli ste si, že maškrtíte zdravo? Toto vás vyvedie z omylu

19.08.2020, 16:00
Recepty a tipy
Vyzerajú ako zdravá náhrada vysokokalorických dobrôt, no v skutočnosti v sebe skrývajú priveľa cukru. Viete, ktoré to sú?

Konzumáciu orechov a ovocia odporúčajú lekári aj odborníci na zdravé stravovanie. Hlavne, ak máte chuť na maškrtenie. Pozor však na to, v akej forme ich jete! Napríklad sušené ovocie môže byť plné cukru. Podobne sú na tom aj rôzne ovsené kaše či orechy zaliate v mede. Nie všetko, čo naozaj vyzerá ako zdravé, je naozaj zdravé. Treba pozorne sledovať etikety.

Müsli tyčinky
Zdravá tyčinka, ktorá poslúži, ak vás prepadne chuť na sladké. Môže obsahovať prísady, ktoré sú pre organizmus naozaj prospešné, napríklad ovsené vločky, hrozienka, oriešky, kokos či med. Ale je to naozaj tak? Rizikom je, že niektoré môžu skrývať oveľa viac cukru, než by taká „zdravá“ tyčinka mala mať. Nezabudnite si pozorne prečítať etiketu, prípadne si také müsli tyčinky môžete urobiť aj doma.

Ochutený jogurt
Niektoré druhy s obsahom ovocia majú v jednom 120- či 150-gramovom tégliku až 8 čajových lyžičiek cukru! Ak máte chuť na ovocný jogurt, urobíte najlepšie, ak si kúpite biely a premiešate ho s čerstvým ovocím.

Cereálie
V skutočnosti sú skôr sladkosťou ako zdravou náhradou raňajok. Väčšina z nich totiž obsahuje zložky plné cukru, sušené ovocie, müsli pražené na oleji, čokoládové kúsky... Skutočne zdravých ingrediencií, ako sú ovsené vločky, tých je v nich minimum.

Sušené ovocie
Hoci ovocie obsahuje fruktózu, do väčšiny sušeného ovocia sa ešte pridáva cukor navyše. V niektorých druhoch tvorí cukor až 50 percent celého výrobku.

Instantné ovsené kaše
Ovsená kaša je sama osebe výborným zdrojom železa a vlákniny. Pozor, nie však tá instantná. Hoci je rýchlo hotová a prakticky bez roboty, nie je to vhodný produkt na zdravé raňajky či olovrant. Etiketa prezradí, že je plná cukru. Takže hovoriť o zdravej konzumácii nie je na mieste. Radšej si pripravte obyčajnú ovsenú kašu, pridajte do nej čerstvé ovocie, orechy či kokos.

Ryžové chlebíky
Ryžové chlebíčky (ľudovo povedané polystyrény) patria do skupiny pufovaných produktov. To znamená, že sa ryžové (alebo pšeničné) zrná vďaka vysokej teplote a tlaku nafúknu zvnútra. Dochádza síce k lepšej stráviteľnosti, ale aj k vyššiemu glykemickému indexu. „Zjesť potraviny so zvýšeným glykemickým indexom znamená, že sa vám rapídne zvýši hladina glukózy v krvi, ktorá však veľmi skoro klesá následkom vyplavenia inzulínu – ten má za úlohu hladinu glykogénu znižovať. V praxi to znamená, že po chvíli budete zase skoro hladní,“ vysvetľuje Michal Achberger, osobný tréner. Takže tieto chlebíčky podľa neho nemajú samy osebe schopnosť nasýtenia. „Nie sú vhodné ani pri diétach, pretože budete viac hladní,“ dodáva s tým, že obsahujú iba malé množstvo vlákniny.

Zapečené orechy s medom
Orechy sú plné bielkovín a dobrých tukov, ale medovo pražené druhy sú vďaka slanému – sladkému povlaku tiež plné soli a cukru.
Namiesto toho obyčajné orechy opečte a ochuťte zdravším kajenským korením alebo paprikou. Chceli by ste sladkú verziu? Pridajte k orechom trochu škorice alebo vanilkového extraktu.

Popkorn z mikrovlnky
Ak vynecháte nezdravé sladké polevy, môže byť popkorn dobrou maškrtou. Mnohé verzie pre mikrovlnné rúry však obsahujú plno solí a umelých chutí. Štúdie tiež naznačujú, že chemikálie vo výstelke vrecka môžu mať vplyv na hormóny, hladinu cholesterolu a imunitný systém. Výskumy v tomto ešte pokračujú.

Ovocné džúsy
Čerstvé ovocie je plné vlákniny a vitamínov, no obsahuje aj fruktózu (ovocný cukor), ktorá v rámci zdravia alebo pri chudnutí veľa úžitku narobí. Navyše väčšinu džúsov výrobcovia ešte dosládzajú. V pohári „zdravej“ šťavy sa tak môže skrývať aj šesť kociek cukru.

Ochutené minerálky
Podobne, ako je to v prípade jogurtov alebo džúsov, aj pri ovocnej minerálke ide skôr o pridanie umelých sladidiel než skutočného ovocia. Zdravé pitie potom vôbec nie je o zdraví.

Konzervované ovocie
Má dlhú trvanlivosť oproti čerstvému, ale ak ovocie pláva v sirupe, môžete počítať s poriadnou kalorickou bombou. Vyhľadajte také konzervy, v ktorých je ovocie zavárané vo vode alebo, ešte lepšie, vo vlastnej šťave. A dávajte pozor na vypuklé alebo poškodené plechovky. Znamená to, že do plechovky mohlo vzniknúť viac vzduchu, čo znamená aj množenie baktérií.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:08