summer cakeshutterstock
StoryEditor

Chutné, svieže a zdravé: Letné dezerty, ktoré si okamžite zamilujete. Ktorý skúsite tento víkend?

10.07.2020, 18:00
Recepty a tipy
Letné, horúce počasie si ľadové občerstvenia doslova pýta. Naša redakcia vám prináša tri svieže recepty, ktoré zvládne aj menej šikovná gazdinka.

Domáci jogurt s lesným ovocím
čas prípravy: 12 hodín

Potrebujeme na 4 porcie:
2 šálky bieleho jogurtu (3,8 % tuku), 1 ČL šafranu, 2 PL medu, 1 ČL kardamómu, čerstvé bobuľové ovocie

Postup:
Do veľkého sita nalejeme jogurt, sito umiestnime nad misku a vložíme do chladničky na 12 hodín. Do malej misky dáme šafran a asi 2 PL vriacej vody. Necháme 5 minút odstáť, zlejeme. Potom v miske premiešame jogurt, šafran, med a kardamóm. Nalejeme do misiek a vychladíme. Tesne pred servírovaním posypeme bobuľovým ovocím.

Jogurtové nanuky
čas prípravy: 5 hodín

Potrebujeme na 12 nanukov:
150 g zmesi čučoriedok a malín, 500 g gréckeho jogurtu (môže byť aj ochutený), med podľa chuti

Postup:
Čučoriedky vložíme do malého hrnca, na strednom ohni ich zahrievame, kým sa nerozvaria. Potom ich tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Tekutú čučoriedkovú zmes vymiešame s 250 g gréckeho jogurtu a dochutíme medom. Vznikne nám fialová časť nanuka. To isté spravíme s malinami a tekutú malinovú zmes vymiešame so zvyšným jogurtom a medom. Vznikne tak ružová časť nanuka. Ružovú zmes nalejeme ako prvú do nanukovej formy, potom fialovú. Dáme zamraziť. Hotovo.

homemade icecream shutterstock.com

Zmrzlinový koláč
čas prípravy: 4,5 hodiny

Potrebujeme na 8 porcií:
500 ml smotanovej jahodovej zmrzliny, 200 g čerstvých jahôd nakrájaných na malé kúsky, 2 PL práškového cukru, 500 ml vanilkovej zmrzliny

Postup:
Zmrzlinu vyberieme z chladničky a necháme 10 minút zmäknúť. Medzitým si do formy, v ktorej budeme zmrzlinu mraziť, dáme potravinársku fóliu a potrieme ju zľahka olejom. Jahodovú zmrzlinu nakrájame a dohladka vymiešame. Polovicu jahôd rozmixujeme v mixéri s práškovým cukrom. Nakrájané jahody rozmiešame spolu s jahodovou zmrzlinou a zmes vylejeme na dno formy vystlanej potravinárskou fóliou. Dáme zamraziť na 4 hodiny. Z chladničky vytiahneme vanilkovú zmrzlinu, necháme u zmäknúť, rozmiešame na hladkú hmotu. Na zmrznutú jahodovú zmrzlinu vylejeme zmes rozmixovaných jahôd s práškovým cukrom a na ňu vanilkovú zmrzlinu. Dáme zamraziť na 4 hodiny a môžeme podávať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:59