Kôprová omáčka
SUROVINY
Na 4 porcie
600 g menších zemiakov
soľ
50 g masla
60 g hladkej múky
500 ml hovädzieho vývaru (+ podľa potreby na zriedenie)
200 ml 33 % smotany na šľahanie
asi 1 lyžička octu (podľa chuti)
práškový cukor (podľa chuti)
hrsť kôpru
8 natvrdo uvarených vajec
1. Zemiaky dôkladne umyjeme a vo vriacej osolenej vode uvaríme domäkka.
2. V hrnci so silnejším dnom rozpustíme maslo, prisypeme hladkú múku a za stáleho miešania pripravíme zápražku. Zalejeme ju asi polovicou studeného hovädzieho vývaru a dobre rozšľaháme metličkou, aby sme v omáčke nemali žiadne hrudky. Potom prilejeme zvyšný vývar a smotanu. Opäť premiešame a varíme na miernom plameni asi 20 minút.
3. Omáčku osolíme, dochutíme octom a cukrom podľa chuti a ešte asi 2 minúty povaríme. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju vývarom.
4. Lístky kôpru opláchneme a najemno nasekáme. Pridáme do omáčky, premiešame a hrniec ihneď stiahneme z ohňa. Podávame s olúpanými, natvrdo uvarenými vajcami a varenými zemiakmi. Môžeme dozdobiť čerstvým kôprom.
Čas prípravy 35 minút.