Potrebujeme na 4 porcie:
1 stredne veľký pórik
2 väčšie mrkvy
3 prúžky zeleru
100 g bielych fazúľ v konzerve
2 čerstvé paradajky
1,5 l vývaru
400 g paradajkového pyré
2 PL hladkej múky
soľ
korenie
100 g cestovín, napríklad riccioli
parmezán na posypanie
Postup:
Do vývaru prilejeme paradajkové pyré, privedieme do varu a necháme asi 20 minút prebublávať. Medzitým v panvici nasucho osmažíme múku a v horúcej vode sparíme paradajky. Očistíme a pokrájame zeleninu – pór aj zeler na kúsky široké asi 0,5 cm. Mrkvu na väčšie kúsky. Paradajky olúpeme, zbavíme jadierkového stredu a pokrájame na väčšie kúsky. Fazule prepláchneme v studenej vode.
Do menšieho hrnca dáme variť cestoviny v mierne osolenej vode. Osmaženú múku rozmiešame v troche studenej vody, a tak zahustíme polievku. Pridáme zeleninu – najskôr mrkvu, potom pór a zeler a nakoniec fazule s paradajkami. Zelenina by sa už nemala rozvariť. Polievku osolíme a okoreníme.
Nakoniec pridáme varené cestoviny. Podávame posypané ručne nastrúhaným parmezánom.
Náš tip: Podľa chuti môžeme pridať trochu bieleho vína, bazalku, tymian alebo oregano. Prípadne môžeme osladiť.