Bylinková omáčka
Podľa Jána Kracíka, šéfkuchára Pot au Feu
Suroviny:
- strúčik cesnaku šalotka
- 100 ml olivového oleja
- 100 g paradajok
- šťava z polovice citróna štipka cukru, soli a čerstvo namleté korenie
- 2 plné lyžice sekaného petržlenu, pažítky a medovky
Postup:
Cesnak si podrvíme, šalotku nakrájame najemno a paradajky sparíme, ošúpeme, vyberieme z nich semienka a nakrájame na kocky. Cesnak, šalotku a olej zohrejeme a zľahka dusíme 5 minút, ako sa uvádza na idnes.cz.
Pridáme paradajky a citrónovú šťavu a povaríme ďalšie 2 minúty. Nakoniec pridáme 2 plné lyžice sekaného petržlenu, pažítky a medovky.
Omáčku dochutíme štipkou cukru, soľou a čerstvo mletým korením. Skvele sa hodí k teplej zelenine, grilovaným rybám a morským plodom.
Omáčka z čerstvého syra, rukoly a žeruchy
Podľa receptu Jána Kracíka, šéfkuchára Pot au Feu
Suroviny:
- 100 g mäkkého tvarohu
- 1 lyžica sherry octu
- 4 lyžice smotany na šľahanie
- 3 lyžice olivového oleja
- 50 g rukoly
- 20 g žeruchy
- soľ
- korenie
Postup:
Do mixéra vložíme všetky ingrediencie a dobre rozmixujeme, podávame ihneď. Táto omáčka ideálne doplní šunku a pečenú hydinu.
Bylinková salsa
Podľa receptu Jána Kracíka, šéfkuchára Pot au Feu
Suroviny:
- 200 g byliniek v rovnakom pomere - hladká petržlenová vňať, bazalka, mäta, trebuľka, estragón, pažítka
- 1 lyžica malých kapár naložených v soli a opláchnutých
- 1 lyžica cornichons (malé uhorky nakladané podľa francúzskeho receptu v octe a estragónu, môžu byť aj štipľavé)
- šťava a nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
- 100 ml olivového oleja
- 1 ks menšej šalotky
Postup:
Všetky ingrediencie posekáme nožom najemno, pridáme olej a citrónovú šťavu, dochutíme soľou a korením a necháme pri izbovej teplote odstáť približne pol hodiny.
Pred servírovaním dobre premiešame. Táto omáčka je vhodným doplnkom ku grilovanému mäsu a rybám.