Bylinková omáčka dodá tú správnu chuť grilovaným špecialitám.pixabay.com
StoryEditor

Tri jednoduché omáčky, ktoré povýšia domácu grilovačku na zážitok

12.06.2016, 06:00
Recepty a tipy
S pekným počasím sa veľa z nás púšťa do obľúbenej úpravy mäsa i zeleniny nad žeravými uhlíkmi. Ak si okrem špízov a šalátu pripravíte pre svojich hostí aj nasledujúce rýchle omáčky podľa šéfkuchára Jána Kracíka, tak na vašu grilovačku len tak nezabudnú.

Bylinková omáčka

Podľa Jána Kracíka, šéfkuchára Pot au Feu

Suroviny:

  • strúčik cesnaku šalotka
  • 100 ml olivového oleja
  • 100 g paradajok
  • šťava z polovice citróna štipka cukru, soli a čerstvo namleté korenie
  • 2 plné lyžice sekaného petržlenu, pažítky a medovky

Postup:

Cesnak si podrvíme, šalotku nakrájame najemno a paradajky sparíme, ošúpeme, vyberieme z nich semienka a nakrájame na kocky. Cesnak, šalotku a olej zohrejeme a zľahka dusíme 5 minút, ako sa uvádza na idnes.cz.

Pridáme paradajky a citrónovú šťavu a povaríme ďalšie 2 minúty. Nakoniec pridáme 2 plné lyžice sekaného petržlenu, pažítky a medovky.

Omáčku dochutíme štipkou cukru, soľou a čerstvo mletým korením. Skvele sa hodí k teplej zelenine, grilovaným rybám a morským plodom.

Omáčka z čerstvého syra, rukoly a žeruchy

Podľa receptu Jána Kracíka, šéfkuchára Pot au Feu

Suroviny:

  • 100 g mäkkého tvarohu
  • 1 lyžica sherry octu
  • 4 lyžice smotany na šľahanie
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 50 g rukoly
  • 20 g žeruchy
  • soľ
  • korenie

Postup:

Do mixéra vložíme všetky ingrediencie a dobre rozmixujeme, podávame ihneď. Táto omáčka ideálne doplní šunku a pečenú hydinu.

Bylinková salsa

Podľa receptu Jána Kracíka, šéfkuchára Pot au Feu

Suroviny:

  • 200 g byliniek v rovnakom pomere - hladká petržlenová vňať, bazalka, mäta, trebuľka, estragón, pažítka
  • 1 lyžica malých kapár naložených v soli a opláchnutých
  • 1 lyžica cornichons (malé uhorky nakladané podľa francúzskeho receptu v octe a estragónu, môžu byť aj štipľavé)
  • šťava a nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 ks menšej šalotky

Postup:

Všetky ingrediencie posekáme nožom najemno, pridáme olej a citrónovú šťavu, dochutíme soľou a korením a necháme pri izbovej teplote odstáť približne pol hodiny.

Pred servírovaním dobre premiešame. Táto omáčka je vhodným doplnkom ku grilovanému mäsu a rybám.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 14:40