shutterstock.com
StoryEditor

Milujete olomoucké syrčeky? Ak áno, máme pre vás päť skvelých receptov

29.05.2020, 13:15
Recepty a tipy
Buď ich milujete, alebo neznášate. Ak však ochutnáte tieto jedlá a náhodou ste patrili k druhej skupine, veríme, že na olomoucké syrčeky zmeníte názor. V týchto receptoch totiž chutia vynikajúco!

Syrčekový tatarák
Na 4 porcie:
Na dresing:
4 lyžice kyslej smotany
1 lyžička worcesterskej omáčky
1 lyžica dijonskej horčice
2 lyžice svetlého piva
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
olej
Na tatarák:
400 g olomouckých syrčekov
1 menšia červená cibuľa
1 čili paprička
6 vetvičiek pažítky
Na bylinkové maslo:
3 vetvičky tymianu
2 štipky petržlenovej vňate
80 g zmäknutého masla
soľ
1 biela bageta

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Wesolá (@andreaadawesola),

1 Kyslú smotanu, worcesterskú omáčku, dijonskú horčicu, svetlé pivo, soľ, korenie a lyžičku oleja a zmiešame v miske.
2 Syrčeky nakrájame nadrobno, pridáme červenú cibuľku, čili a pažítku nakrájanú najemno.
3 Syrčekovú zmes potom zľahka premiešame s dresingom a dáme ju do pohárov.
4 Tymian a petržlenovú vňať nasekáme a zmiešame s maslom a so soľou. Tatarák podávame s bylinkovým maslom a čerstvou bagetou.

Dĺžka prípravy: 20 minút

Olomoucká roláda
Na 4 porcie:
800 g hovädzieho zadného
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
3 lyžice plnotučnej horčice
150 g šunkovej salámy
200 g olomouckých syrčekov
2 cibule
300 ml svetlého piva
50 g masla
20 g hladkej múky

1 Mäso rozrežeme na väčšie pláty a zľahka ho naklepeme. Osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a rozložíme naň plátky salámy. Syrčeky nakrájame na kocky a rozložíme navrch.
2 Mäso zrolujeme a zviažeme špagátom. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno, dáme na dno pekáča, položíme roládu a zalejeme pivom. Pod pokrievkou pečieme pri 160 °C asi 100 minút.
3 Počas pečenia roládu občas podlievame vodou. Keď je mäso úplne mäkké, necháme ho vychladnúť a odstránime povrázok. Výpek vyrestujeme na tuk, pridáme maslo a múku.
4 Spoločne restujeme päť minút, potom zalejeme 4 dl vody, rozmiešame a 15 minút prevaríme. Na záver dochutíme soľou a korením. Hotovú roládu pred podávaním nakrájame na plátky.

Dĺžka prípravy: 140 minút

​Cannelloni s mletým mäsom
Na 4 porcie:
5 lyžíc olivového oleja
1 cibuľu
1 mrkvu
2 stonky zeleru
400 g mletého hovädzieho mäsa
1 plechovku drvených paradajok
1 lyžičku sušeného oregana
2 strúčiky cesnaku
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
80 g olomouckých syrčekov
250 g cestovín cannelloni
Bešamelová omáčka:
50 g masla
50 g hladkej múky
500 ml mlieka
soľ
mleté čierne korenie
štipka mletého muškátového oriešku
80 g olomouckých syrčekov
hladkolistá petržlenová vňať na podávanie

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zentrum der Gesundheit (@zentrumdergesundheit),

1 Na olivovom oleji necháme zosklovatieť ošúpanú a najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Za občasného miešania restujeme dozlata.
2 Potom pridáme mleté mäso a sprudka ho opekáme, kým nezhnedne. Primiešame drvené paradajky, oregano, prelisovaný cesnak a dusíme asi 30 minút pod pokrievkou. Zmes necháme krátko vychladnúť, dochutíme soľou a korením a nakoniec vmiešame nahrubo nastrúhané olomoucké syrčeky.
3 Na bešamel rozohrejeme maslo v hrnci a prisypeme múku. Za stáleho miešania vlejeme mlieko, privedieme k varu, ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a varíme 15 minút.
4 Štyri zapekacie mištičky alebo jednu veľkú misu vymažeme olivovým olejom a na ich dno rozotrieme polovicu pripraveného bešamelu. Cannelloni naplníme pripraveným mletým mäsom a rozložíme ich do pripravených mištičiek. Zalejeme druhou polovicou bešamelu a posypeme nahrubo nastrúhanými olomouckými syrčekmi.
5 Zakryjeme alobalom a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 40 minút. Potom odstránime alobal a dopečieme dozlatista. Dozdobíme petržlenovou vňaťou a ihneď podávame.

Dĺžka prípravy: 90 minút

Vyprážané syrčeky
Na 4 porcie:
2 balenia malých okrúhlych olomouckých syrčekov
100 g anglickej slaniny
2 vajcia
50 ml bieleho vína
6 lyžíc hladkej múky
10 lyžíc strúhanky
olej na vyprážanie
150 g majonézy
2 lyžice nasekaných byliniek
soľ
cukor na ochutenie
150 g ostrého kečupu

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Klárka Boháčková (@klarkab),

1 Syrčeky rozložíme na pracovnú dosku. Polovicu obložíme vykrojenými plátkami anglickej slaniny a priklopíme zvyšnými syrčekmi.
2 V miske rozšľaháme vajcia s vínom. Na jeden tanier nasypeme múku a na druhý strúhanku. Plnené tvarôžky obalíme postupne v múke, vo vajciach a v strúhanke. Necháme mierne zaschnúť a opäť ponoríme do vajec a obalíme v strúhanke.
3 V hlbokej panvici rozpálime olej a syrčeky osmažíme z oboch strán dozlatista. Vyberieme a necháme na papierovej utierke odkvapkať.
4 Majonézu zmiešame s nasekanými bylinkami, osolíme a ochutíme cukrom. Syrčeky podávame s bylinkovou majonézou a ostrým kečupom.

Dĺžka prípravy: 60 minút

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 10:43