Dukátové buchtičky
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
štipku soli
30 g práškového cukru
1 žĺtok
250 ml vlažného mlieka
1 uvarený zemiak
5 lyžíc roztopeného masla
Na kvások: 100 ml mlieka, 20 g droždia, 1 PL práškového cukru
Na vanilkový krém: 5 dl mlieka, 2 žĺtky, 20 g hladkej múky, 30 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
1. Preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, žĺtok rozmiešaný v mlieku, postrúhaný varený zemiak a rozpustené vlažné maslo. Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste cca 15 minút nakysnúť.
2. Prilejeme do pripravenej zmesi a vypracujeme rukami cesto, v ktorom sa budú robiť bublinky. Necháme na teplom chránenom mieste vykysnúť.
3. Z cesta berieme malou lyžičkou (namočenou v roztopenom tuku) kúsky cesta a poukladáme na vymastený plech. Necháme chvíľku nakysnúť a upečieme. Kým sa buchtičky upečú, uvaríme si vanilkový krém.
4. Ešte teplé podávame s vanilkovým krémom.