Tmavé suflé
80 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
maslo na vymastenie formičiek
kakao alebo strúhané lúpané mandle na vysypanie misiek
4 veľké vajcia
2 PL krupicového cukru na sneh + 5 PL na žĺtky
100 g horkej čokolády
300 ml mlieka
2 PL kakaa
2 PL hladkej múky
vanilková zmrzlina
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C, misky na suflé vymastíme maslom a vysypeme kakaom alebo strúhanými mandľami. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z bielkov a cukru vyšľaháme sneh. V mise nad vodným kúpeľom rozpustíme nalámanú čokoládu, dáme preč z plameňa a necháme vychladnúť. Mlieko a kakao rozmiešame v hrnci metličkou a pomaly privedieme do varu. Dáme preč z plameňa a premiešavame, kým zmes trochu nevychladne. V inej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny a prišľaháme múku. Pramienkom pomaly prilievame kakaové mlieko a spoločne prešľaháme.
Zmes pomaly za stáleho miešania zahrievame nad vodným kúpeľom, kým nezhustne. Dáme preč z vodného kúpeľa, vmiešame rozpustenú čokoládu, premiešame a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Povrch zakryjeme potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila navrchu koža. Postupne zapracujeme metličkou sneh, zmes rozdelíme do misiek a pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 až 30 minút, podľa toho, či máme vyššie alebo menšie misky na zapekanie.
Náš tip: Suflé podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Kombinácia horúcej čokoládovej plnky, ktorá zo suflé vyteká, spolu so studenou zmrzlinou, tvorí neopísateľnú chuť!