shutterstock.com
StoryEditor

Paleo, keto alebo dukanova diéta. Ktorá je pre vás tá najvhodnejšia?

03.05.2020, 19:00
Recepty a tipy
Už zase chudnete a hľadáte najlepšiu diétu? Najideálnejšou je udržateľná strava, ktorá chutí, baví a umožní vám dosiahnuť vytúžené ciele.

Diéta podľa krvných skupín (súčasť Mačingovej detoxikačnej diéty)
• predpoklad, že každá krvná skupina znáša lepšie určité potraviny
• výsledky sú otázne

Pozitíva:
+ účinná pre niektorých ľudí
+ zníženie hmotnosti
+ odstránenie plynatosti čriev

Negatíva:
– vyradené veľké skupiny potravín podľa krvnej skupiny
– neriešia sa ďalšie podskupiny a Rh faktor
– prílišné sledovanie, čo budem jesť
– vedecky nepodložené výsledky
– pre deti a dospievajúcich riziková

Dukanova diéta
• základom sú bielkoviny a zelenina (prirodzený základ ľudskej stravy v priebehu evolúcie)
• obmedzenie cukrov
• 4 fázy: útočná (len bielkoviny), striedavá (+ zelenina), konsolidačná (pridávanie obľúbených jedál), stabilizačná (zabránenie jojo efektu)
• 1 deň v týždni je vždy čisto bielkovinový
• aspoň 1 x za deň konzumácia otrúb
• veľa tekutín (2-3 l/denne)
• potrebný pohyb

Pozitíva:
+ chudnutie vďaka kalorickému deficitu
+ nie je až taká drastická
+ STOP hladu, STOP strate svalovej hmoty
+ účinná

Negatíva:
– vyradenie sacharidov v prvej fáze prináša únavu, oslabenú imunitu, veľa stresu
– veľa bielkovín môže súvisieť s dyspepsiou, tráviacimi ťažkosťami, zaťažením obličiek a pečene
– chýba vitamín C a D3 + K2
– stereotypná diéta s rizikom jojo efektu

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa inka (@inka3781),

Keto diéta
Princíp diéty:
• vysoký príjem bielkovín a najmä tukov, extrémne nízky príjem sacharidov
• POVOLENÉ mäso, ryby aj mäsové výrobky (slanina, saláma, klobása), vajcia, vysokotučné a nízkosacharidové mliečne výrobky, orechy a semená, rastlinné oleje, listová zelenina a trochu bubuľovitého ovocia
• NEPOVOLENÉ múka, cukor (obmedzene aj ovocie), škrob (prílohy), spracované potraviny
• dlhodobejšie diéty (často spojené s hladovkami)
• dôležitý príjem tekutín a vlákniny (ale z čoho?)
• telo si začne brať energiu z tukov a následne z ketolátok (ketónov)

Pozitíva:
+ účinná z hľadiska straty hmotnosti
+ menej spracovaných potravín
+ menší pocit hladu
+ liečba rakoviny, epilepsie, diabetu, celiakie a neurodegeneratívnych ochorení

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ketodiet (@ladieta_keto_),

Negatíva:
– ekonomicky nákladná diéta
– nedostatok vlákniny
– zhoršená fyzická výkonnosť
– možný úbytok svalovej hmoty a riziko jojo efektu
– veľa mastnej a ťažkej stravy – riziko tráviacich problémov
– väčší smäd – riziko dehydratácie
– zníženie kostnej hustoty – riziko osteoporózy
– nevoľnosť, vracanie, zápcha
– oslabená imunita – infekcie
– poruchy menštruačného cyklu

Paleo diéta
• skladba jedálnička našich predkov, postavená na mäse, tukoch, zelenine, semenách, vajciach, rybách a bobuliach
• nie sacharidy, lebo zmene na typ hospodár sme sa za 10-tisíc rokov nestihli prispôsobiť
• jesť by sme mali, keď sme hladní – „ulovíme mamuta“
• minimum civilizačných ochorení (obezita, diabetes, ateroskleróza, demencia)
• vyšší príjem bielkovín a najmä tukov, nižší príjem sacharidov
• NEPOVOLENÉ obilniny, strukoviny, rastlinné oleje s vysokým obsahom omega-6 MK, škroby, alkohol, sladené a rafinované potraviny, mliečne výrobky (s obsahom laktózy a kazeínu)
• POVOLENÉ listová a koreňová zelenina, tuky (ghee, maslo, masť, olivový a kokosový olej), mäso a ryby, orechy a semená, vajcia, koreniny, lokálne ovocie (najmä bobule)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Addison (@organicallyaddison),

Pozitíva:
+ účinná z hľadiska straty hmotnosti
+ menej spracovaných potravín (cukry a škroby), obvykle menej kalórií (tuky a bielkoviny sa dlhšie trávia)
+ viac slobody, čo sa týka veľkosti porcií, flexibilita
+ veľa zeleniny – príloha ku každému jedlu
+ menší pocit hladu
+ liečba celiakie, diabetu, vysokého krvného tlaku, cholesterolu, ľudí trpiacich kvasinkovou infekciou, alergiou na kazeín, laktózu

Negatíva:
– riziko nevyváženosti z hľadiska makroživín (menej sacharidov)
– viac mastnej a ťažkej stravy – riziko tráviacich problémov, porušený mikrobióm
– viac živočíšnych bielkovín spolu s cholesterolom a nasýtenými tukmi
– možný deficit vápnika a vitamínu D – riziko osteoporózy
– zníženie kostnej hustoty – riziko osteoporózy
– nižšia kvalita vytrvalostného tréningu vzhľadom na menší obsah sacharidov

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:36