shutterstock.com
StoryEditor

Slovenskí lekári a výživoví odborníci vyvracajú negatívne MÝTY o sóji

06.11.2019, 18:00
Recepty a tipy
Tejto zdravej náhrady mäsa sa nemusíte vôbec báť...

Poznajú ju hlavne vegetariáni a vegáni, ale sóju by mali do svojho jedálnička zaradiť všetci. Zhodujú sa na tom známi slovenskí lekári a vychádzajú z najnovších klinických štúdií. „Vyplýva z nich, že sója aj tofu sú potraviny vhodné na každodennú konzumáciu. Z preventívneho hľadiska je vhodné, aby aj človek so zmiešaným stravovaním mal niekoľko čisto ‚rastlinných dní‘ do týždňa,“ vraví MUDr. Alexandra Frolkovičová. Sója je totiž bohatým zdrojom komplexnej bielkoviny, vlákniny, minerálov (hlavne draslíka, vápnika a železa) a fytoestrogénov pôsobiacich ako prevencia pred civilizačnými chorobami.

Negatívne účinky sa nepotvrdili
Štúdie nepotvrdili mýty, že sója má vplyv na funkciu štítnej žľazy, na kvalitu spermií či hladinu estrogénov v krvi u mužov a že spôsobuje ich feminizáciu. Nepotvrdili sa ani súvislosti konzumácie sóje a vzniku rakoviny – práve naopak: fytoestrogény pred rakovinou prsníka nielen chránia, ale dokonca zlepšujú prognózu tohto ochorenia. „Izoflavonoidy obsiahnuté v tofu navyše prispievajú k zlepšeniu koncentrácie, pamäti a mozgových funkcií,“ dodáva MUDr. Diana Ganajová. Pozor by si mali dávať len tehotné ženy – nie však na prírodné sójové potraviny, ale na koncentrované formy izolovaných fytoestrogénov v doplnkoch, ktoré môžu byť škodlivé pre plod.

Pomáha aj pri chudnutí
„Sójové potraviny odporúčam zaradiť ako súčasť pestrého a zdravého stravovania už v detskom veku a v období dospievania u chlapcov aj dievčat niekoľkokrát do týždňa,“ vraví MUDr. Peter Minárik. Kvalitné tofu a ďalšie potraviny zo sóje sú ideálne pri chudnutí a udržaní ideálnej hmotnosti. Ide totiž o plnohodnotnú bielkovinu s nízkym obsahom tukov, ktorá má navyše priaznivý glykemický index – cukry sa vstrebávajú do krvi postupne, čo optimalizuje pocit nasýtenosti (je to aj prevencia pred cukrovkou).


Ako by mal vyzerať ideálny tanier?
Podľa zásad zdravej výživy by mal byť náš tanier vyvážený porciami zeleniny (1/2), celozrnnej obilniny alebo inej škrobovej prílohy s obsahom vlákniny (1/4) a chudej bielkoviny (1/4). Keďže tofu obsahuje bielkoviny, vitamíny aj minerály, stačí k nemu pridať ryžu a zeleninu a máme komplexné jedlo, ktoré dodá nášmu telu všetko potrebné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:46