Kuskus so žeruchovým pestom a letnou zeleninou
30 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
250 g kuskusu, olivový olej, soľ, 400 ml vriacej vody, 2 rajčiny, 1 oranžovú papriku, uhorku,
zväzok reďkoviek, hrsť čerstvej bazalky, biely vínny ocot, citrón, 2 hrste zmesi lístkov žeruchy, hrsť čerstvej bazalky, čerstvo zomleté čierne korenie, 250 g syru feta
Postup:
Kuskus nasypeme do hrnčeka alebo do inej širšej, plochej nádoby, zalejeme lyžicou olivového oleja, osolíme a premiešame vidličkou, kým sa zrniečka rovnomerne neobalia tukom. Takto pripravený kuskus zalejeme odmeranou vriacou vodou a zakryjeme pokrievkou. Doprajeme mu 5 minút odpočinku. Kuskus by mal byť po celý čas zakrytý a stáť mimo zdroja tepla. Mäkký kuskus prehrabeme vidličkou, najlepšie dvojzubou.
Medzitým si nakrájame na menšie kúsky rajčiny bez semienok, papriky, uhorku a reďkovky na kúsky a pridáme k hotovému kuskusu. Premiešame spoločne so zálievkou z lyžičky bieleho vínneho octu, 5 lyžíc olivového oleja a šťavy z polovice citróna. Pesto vytvoríme rozmixovaním hrste žeruchy a bazalky s 1 dcl panenského olivového oleja. Zľahka všetko premiešame a dosolíme a okoreníme podľa chuti. Podávame s fetou nakrájanou na kocky a lístkami žeruchy a bazalky.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Závin so žeruchovým pestom a reďkovkami
40 minút
Potrebujeme na 16 rezov:
olivový olej, 2 zväzky hladkolistej petržlenovej vňate, 2 zväzky reďkoviek, 2 hrste žeruchy, soľ, korenie, 500 g lístkového cesta, vajce na potretie
Postup:
Predhrejeme si rúru na 200 °C. V mixéri rozmixujeme bylinky, pridáme 1,5 dcl olivového oleja, korenie a soľ. Lístkové cesto rozvaľkáme na dva obdĺžnikové pláty a potrieme pripraveným pestom a nastrúhanými reďkovkami, asi tak 2 cm po jednom dlhšom okraji necháme voľné. Každý plát zarolujeme a nenatrený okraj potrieme rozšľahaným vajíčkom. Bude slúžiť ako „lepidlo“ proti rozvinutiu cesta. Záviny potrieme vajíčkom a každý asi na 4x prepichneme vidličkou. Nebudú tak praskať. Záviny opatrne premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a dáme na 20 minút piecť do predhriatej rúry. Podávame s čerstvými reďkovkami.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Ravioli s ricottou a žeruchovým pestom
65 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
Na cesto: 400 g hladkej múky, 3 celé vajcia, 3 žĺtky, štipku soli. Na náplň: 400 g syru ricotta, 150 g parmezánu, hrsť čerstvej bazalky, polovicu strúčika cesnaku. Na pesto: 4 hrste žeruchy, soľ, 150 ml olivového oleja, parmezán na postrúhanie
Postup:
Múku so štipkou soli dáme do misy, v strede urobíme jamku, v ktorej vidličkou miešame vajcia až zhustnú natoľko, že musíme pokračovať ručne, kým nevypracujeme hodvábne pružné cesto. To necháme aspoň pol hodiny odpočinúť v chladničke.
Náplň pripravíme tak, že zmiešajme ricottu, nastrúhaný parmezán, cesnak a v keramickom mažiari rozmačkáme bazalku. Oddýchnuté cesto vyváľame na dva čo najtenšie pláty, cca 1 mm. Guľatým vykrajovačom na vianočné koláčiky alebo pohárom vykrajujeme kolieska. Do polovice vykrojených koliesok, do ich stredu, dávame lyžičkou náplň. Miesta spojov potrieme štetcom s vodou a priklopíme druhým vykrojeným kolieskom. Takto tvoríme jednu kapsičku za druhou. Ravioli varíme ako kupované cestoviny v osolenej vode s olivovým olejom, ale len asi 5 minút. Uvarené cestoviny dáme na tanier, lyžičkou pokvapkáme pestom a posypeme postrúhaným parmezánom. Múky majú rôznu savosť, preto je prirodzené, že pomer „stredného“ vajíčka a múky nie je možné určiť presne. Môže sa stať, že zmes bude príliš suchá alebo lepkavá, tak podľa potreby pridáme trochu múky alebo vajce.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Šalát z celozrnných ryžových rezancov a letnej zeleniny
32 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
250 g celozrnných ryžových rezancov, olivový olej, 4 šalotky, 2 cukety, korenie, soľ, 2 hrste petržlenovej vňate, 2 zväzky reďkoviek, hrsť žeruchy, limetku
Postup:
Do vriacej osolenej vody dáme variť rezance. Medzitým na väčšiu rozpálenú panvicu nalejeme 4 lyžice olivového oleja a na ňom zľahka, asi tak na 2 minúty, necháme zmäknúť na kolieska nakrájané 2 šalotky a cukety, okoreníme a osolíme. Tesne pred koncom pridáme nakrájanú petržlenovú vňať. Už do odstavenej panvice dáme na veľké kusy nakrájané reďkovky, uvarené rezance, ktoré do šalátu môžeme dávať teplé, alebo studené, podľa chuti. Na kolieska nakrájanú zvyšnú šalotku a na väčšie kusy nakrájanú žeruchu. Cez dlaň vymačkáme šťavu z polovice limetky a opatrne zamiešame. Podľa potreby ešte osolíme či pridáme olivový olej. Podávame s nakrájanou limetkou.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame