Hummus s medvedím cesnakom
Čo budeme potrebovať:
400 g cíceru, 1-2 strúčiky cesnaku, šťava z polovice citróna, 3 PL Tahiny /sezamovej pasty/, štipka cayenského korenia alebo chilli, soľ, olivový olej, 1 zväzok medvedieho cesnaku
Postup:
Cez noc namočený cícer varíme do úplného zmäknutia. Scedíme, ale vodu nevylievame. Použijeme ju, aby sme docielili požadovanú konzistenciu nátierky. Do mixéra pridáme cícer, citrónovú šťavu, olej, soľ, tahini, štipku korenia a cesnak. V procese mixovanie pridávame cícerovú vodu až kým nátierka nebude jemná a vláčna. Do hotového hummusu zamiešame nasekaný medvedí cesnak. Podávame s opečeným arabským chlebom. Výborne chutí aj na čerstvom pečive alebo v hriankach. Ak nestihnete hummus skonzumovať hneď, nevadí. Na druhý deň je ešte chutnejší. Ideálne je ho však skladovať v uzatváracej nádobe s trochou olivového oleja na povrchu. Ak použijeme konzervovaný cícer, zbavíme sa prvej a najdlhšej časti prípravy – namáčania a varenia strukoviny.