shutterstock.com
StoryEditor

Recept na veľkonočný mazanec podľa šéfkuchára Jaroslava Žideka

10.04.2020, 14:00
Recepty a tipy
Veľkým piatkom sa končí 40-dňový pôst a vidieť to aj na našich stoloch. Niektoré recepty sa tiahnu z generácie na generáciu, boli bohatšie i skromnejšie, sladké i slané. Navarte si aj vy doma podľa chuti.

Mazanec
Potrebujete:
50 g hrozienok
2 PL rumu
500 g polohrubej múky
42 g droždia (1 kocka)
100 g kryštálového cukru
200 ml mlieka
1 ČL vanilkovej arómy
štipku soli
1 citrón – kôru
šťavu z 1/2 citróna
3 žĺtky
150 g rozpusteného masla
50 g mandľových lupienkov
žĺtok na potretie
(kvások – mlieko + droždie + 2 PL múky + 1 ČL cukru)

Postup:
Hrozienka najskôr namočte do rumu, stačí na desať minút. Zatiaľ si z mlieka, droždia, polohrubej múky a kryštálového cukru pripravte kvások. Nechajte vykysnúť (asi hodinu) a následne zmiešajte s ostatnými surovinami, i s hrozienkami, namiesto vanilkovej arómy môžete použiť aj vanilkovú pastu.
Ďalej vytvarujte bochník, položte ho na plech pokrytý papierom na pečenie a opäť nechajte ešte 30 minút kysnúť. Natrite žĺtkom, hore narežte krížik ostrým nožom (z praktických dôvodov, bochník potom nepraská, ale aj symbolických, ako Kristova obeta), posypte mandľami a pečte zakryté na 180 stupňoch desať minút, alebo na 160 stupňoch 30 – 40 minút. Na záver ešte posypte práškovým cukrom a môžete ozdobiť napríklad farebnou stužkou.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 07:14