Kyslá zemiaková polievka
(4 porcie)
Suroviny:
500 g zemiakov
1 stredne veľká cibuľa
1,2 l vody z kyslej kapusty
1 jemne údená klobása
8 prepeličích vajíčok
150 ml smotany na varenie
2 KL majoránky
nerafinovaná soľ
Postup:
Do studenej vody dáme variť klobásu tak, aby ju mierne prekrývala. Po 20 minútach pridáme nakrájané zemiaky, cibuľu a vodu z kapusty. Ochutíme majoránkou. Varíme približne pol hodiny. Klobásu vyberieme a polievku rozmixujeme. Pridáme sladkú smotanu a podľa potreby osolíme. Necháme prevrieť. Prepeličie vajíčka uvaríme – na hniličku asi 3 minúty, na tvrdo asi 4 – 5 minút. Pred podávaním každú porciu doplníme nakrájanou klobásou a uvarenými prepeličími vajíčkami.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Pečené kuracie stehná s batátovou kašou
(4 porcie)
Suroviny:
8 dolných kuracích stehien
2 dl čierneho piva
3 PL medu
2 PL kremžskej horčice
ružové korenie
1 PL sušenej bazalky
1 PL panenského olivového oleja
500 g batátov
1 menší pór
1 KL sušeného rozmarínu
1 PL masla
1,5 dl bieleho jogurtu
himalájska soľ
2 PL pažítky
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup:
V miske zmiešame čierne pivo, med, kremžskú horčicu, sušenú bazalku a olivový olej. Umyté a osušené mäso vložíme do pripraveného pácu a zakryté necháme odstáť celú noc v chladničke. Mäso aj s pácom premiestnime do zapekacej misky, podlejeme troškou vody, prikryjeme. Vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C pečieme 30 minút. Odkryté dopekáme ďalších 15 – 20 minút.
Batáty a pór nakrájame a dáme variť do osolenej vriacej vody. Uvaríme do mäkka, časť vody zlejeme, menšiu časť necháme, pridáme biely jogurt, rozmarín a rozmixujeme. Upečené stehná podávame s batátovou kašou posypanou pažítkou.
Raw karotková torta
(10 porcií)
Suroviny:
375 g najemno nastrúhanej mrkvy
250 g datlí
60 g strúhaného kokosu
125 g vlašských orechov
2 KL škorice
1/2 KL muškátového oriešku
250 kešu orieškov
2 PL šťavy z citróna
2 PL roztopeného kokosového oleja
1 vanilkový struk
6 – 8 PL ryžového sirupu
30 g lieskových orechov
80 g sušených brusníc
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup:
Mrkvu nastrúhame nahrubo. Spolu s datľami, kokosom, vlašskými orechami, škoricou a muškátovým orieškom vložíme do mixéra a rozmixujeme na kompaktnú hmotu, ktorá drží pokope. Primiešame 50 g brusníc. Polovicu zmesi natlačíme do menšej tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Vložíme do chladničky, rovnako aj zvyšnú časť mrkvy v miske. Plnku pripravíme z kešu orieškov, šťavy z citrónu, rozpusteného kokosového oleja, drene z vanilkového struku a ryžového sirupu. Všetko rozmixujeme, kým nezískame úplne hladkú konzistenciu. Ak by bola hmota príliš tuhá, pridáme trošku vody. Z chladničky vyberieme tortovú formu, potrieme polovicou plnky, pridáme vrstvu so zvyšnou mrkvou a navrch opäť plnku. Povrch torty ozdobíme posekanými vlašskými orechami a zvyškom brusníc. Dáme do chladničky stuhnúť.
Náš tip: Ryžový sirup môžete vymeniť za iný sirup menej výraznej chuti, ako napríklad agávový alebo javorový.