„Ruženka je mama mojej kamarátky Dianky, ktorá je ako moja druhá mama. Veľká noc by bez návštevy babičky Ruženky pre nás celkom stratila svoje kúzlo, a tak kdekoľvek práve sme, či na lyžiach, alebo doma, vždy sa u nej zastavíme na jej úžasnú veľkonočnú „nádivku“. „Ruženkin recept sa už udomácnil aj v Evitinej kuchyni a každoročne s ňou slávi mimoriadny úspech. „Recept sme si trošku prispôsobili, pretože u nás doma všetci milujeme pór.“
Ochutnali sme aj my. A tento voňavý, mäkučký a mimoriadne chutný veľkonočný zázrak (vhodný k údenému mäsu alebo len tak do ruky) odporúča desať z desiatich redaktoriek Evity!
Recept
Na jeden plech alebo na 8 – 10 porcií potrebujeme:
5 rožkov
5 čerstvých vajec
0,5 kg kvalitného bravčového mäsa (Evita použila bravčovú panenku)
plátky šunky (množstvo podľa chuti)
1 pór
strúhaný tvrdý syr
soľ
čierne mleté korenie
maslo a strúhanka na vymazanie a vysypanie plechu
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup:
1. Rožky nakrájame na kolieska, polejeme ich malým množstvom vody, počkáme, až sa „napijú“ a vyžmýkame ich.
2. Bravčové mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku.
3. Do veľkej misy dáme rozmočené rožky, rozklepneme všetky vajíčka a primiešame mleté mäso, nakrájaný pórik a plátky šunky pokrájané na menšie kúsky.
4. Plnkovú zmes môžeme ešte dochutiť nastrúhaným syrom, bylinkami (v pôvodnom recepte babičky Ruženky sú uvedené 4 lyžice petržlenovej vňate) a na záver všetko ochutíme soľou a mletým korením.
5. Zmes dáme do maslom vymasteného a strúhankou vysypaného plechu, povrch zarovnáme a pečieme vo vyhriatej rúre asi hodinu pri 230 stupňoch. Špáradlom skontrolujeme, či sa zmes nelepí a upečenú plnku vyberieme.
6. Plnku podávame s akýmkoľvek druhom mäsa, so zeleninovým šalátom alebo ako samostatné teplé či studené jedlo.
Evitin TIP: Kto má rád, môže do plnky pridať aj nastrúhaný cesnak. Veľmi sviežo v nej pôsobia aj čerstvé bylinky, použite teda, čo doma máte: petržlenovú vňať, bazalku, pažítku, kôpor...