Katka Kincelová
StoryEditor

Recept na veľkonočnú plnku priamo od Evity. Odporúča desať z desiatich redaktoriek

01.04.2020, 18:00
Recepty a tipy
U niekoho rozvoniava tradičná s pečienkou, niekto ju vylepšuje bylinkami, údeným alebo hubami. „Vyšperkovať“ sa dá aj pridaním orechov alebo mandlí, no pre každého je jeho veľkonočná plnka najlepšia a najchutnejšia. Pre Evitu je tá NAJ „nádivka“ babičky Ruženky.

„Ruženka je mama mojej kamarátky Dianky, ktorá je ako moja druhá mama. Veľká noc by bez návštevy babičky Ruženky pre nás celkom stratila svoje kúzlo, a tak kdekoľvek práve sme, či na lyžiach, alebo doma, vždy sa u nej zastavíme na jej úžasnú veľkonočnú „nádivku“. „Ruženkin recept sa už udomácnil aj v Evitinej kuchyni a každoročne s ňou slávi mimoriadny úspech. „Recept sme si trošku prispôsobili, pretože u nás doma všetci milujeme pór.“
Ochutnali sme aj my. A tento voňavý, mäkučký a mimoriadne chutný veľkonočný zázrak (vhodný k údenému mäsu alebo len tak do ruky) odporúča desať z desiatich redaktoriek Evity!

Recept
Na jeden plech alebo na 8 – 10 porcií potrebujeme:
5 rožkov
5 čerstvých vajec
0,5 kg kvalitného bravčového mäsa (Evita použila bravčovú panenku)
plátky šunky (množstvo podľa chuti)
1 pór
strúhaný tvrdý syr
soľ
čierne mleté korenie
maslo a strúhanka na vymazanie a vysypanie plechu

Postup:
1. Rožky nakrájame na kolieska, polejeme ich malým množstvom vody, počkáme, až sa „napijú“ a vyžmýkame ich.
2. Bravčové mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku.
3. Do veľkej misy dáme rozmočené rožky, rozklepneme všetky vajíčka a primiešame mleté mäso, nakrájaný pórik a plátky šunky pokrájané na menšie kúsky.
4. Plnkovú zmes môžeme ešte dochutiť nastrúhaným syrom, bylinkami (v pôvodnom recepte babičky Ruženky sú uvedené 4 lyžice petržlenovej vňate) a na záver všetko ochutíme soľou a mletým korením.
5. Zmes dáme do maslom vymasteného a strúhankou vysypaného plechu, povrch zarovnáme a pečieme vo vyhriatej rúre asi hodinu pri 230 stupňoch. Špáradlom skontrolujeme, či sa zmes nelepí a upečenú plnku vyberieme.
6. Plnku podávame s akýmkoľvek druhom mäsa, so zeleninovým šalátom alebo ako samostatné teplé či studené jedlo.

Evitin TIP: Kto má rád, môže do plnky pridať aj nastrúhaný cesnak. Veľmi sviežo v nej pôsobia aj čerstvé bylinky, použite teda, čo doma máte: petržlenovú vňať, bazalku, pažítku, kôpor...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:34