Oškvarkové pagáčiky
Na 16 kusov:
20 g droždia
1 lyžička krupicového cukru
500 g polohrubej múky
150 ml mlieka
1 lyžička soli
1 lyžička mletého čierneho korenia
1 vajce (+ na potretie)
120 g slaniny (+ na vymastenie plechu)
120 g oškvarkov
50 ml bieleho suchého vína
1 lyžica celej rasce
1 lyžica hrubej soli
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
1. Z rozdrobeného droždia, cukru, lyžice múky a trochy mlieka vymiešame kašičku a necháme vzísť kvások.
2. Zvyšnú múku preosejeme, pridáme soľ, korenie, vajce, zmäknutú masť, kvások a nadrobno nasekané oškvarky. Prilejeme víno, zvyšné mlieko, vypracujeme cesto a v teple ho necháme vykysnúť.
3. Potom cesto rozdelíme asi na 16 kúskov, z každého vymodelujeme guľôčku, rozložíme ich na vymastený plech a pomocou kovovej mriežky stlačíme. Nakoniec ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou, hrubou soľou a 15 minút ich necháme kysnúť. Placky potom pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C dozlatista.
Dĺžka prípravy 50 minút (bez kysnutia)