Prečo lístkové?
Vzniká niekoľkonásobným skladaním a prevaľkávaním, čím sa vytvára niekoľko oddeľujúcich sa tenkých vrstiev – pripomínajúcich listy papiera.
Odkiaľ k nám prišlo?
Pochádza z Balkánu, kde ho ľudia dodnes pripravujú najmä nasladko, plnené syrom alebo mletým mäsom (tzv. burek).
Netradičné chute
Svojou univerzálnosťou je naozaj nenahraditeľné. Pizzové slimáky či sladké záviny sú takmer alfou a omegou každej kuchyne, najmä vtedy, keď treba „konať“ rýchlo. A keďže dnes ľudia žijú zdravo, pridávajú k nemu skutočne všetko. Od zeleniny po ovocie a od strukovín až po semiačka či obilniny. Do slanej štrúdle z lístkového cesta môžete skutočne namixovať to, čo máte rady – stačí to len zamotať a dať piecť. Nebojte sa experimentovať :-).
Recept na domáce lístkové cesto
Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 250 g masla, 1 vajce, 1 PL octu, štipku soli, vodu podľa potreby
Postup:
1/3 múky vymiešame s margarínom, vytvarujeme do kocky a necháme stuhnúť na chladnom mieste. Zvyšok múky zmiešame s vajíčkom, so soľou a s octom a pridávame vlažnú vodu, kým nám nevznikne vláčne cesto. Dobre ho vypracujeme, prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odležať. Do cesta vložíme tukovú kocku, vyvaľkáme na obdĺžnik a preložíme cez seba v 3 vrstvách. Opakujeme dvakrát v približne 10-minútových intervaloch.