shutterstock.com
StoryEditor

Poradíme vám čo jesť a kedy, aby ste sa v zime necítila unavená

03.02.2020, 14:00
Recepty a tipy
Čo sa v sezóne urodí, to si dajme na tanier. V zime viac tepelne upravené, v lete ľahké a svieže. S mierou. Prevažne z domácich zdrojov. A bez chémie.

Nedajme sa oklamať tým, že v potravinových reťazcoch nájdeme celoročne cukety, baklažány, paradajky či brokolicu. Stále platí, že ak raz jahody v zime nerastú, zrejme by sme ich nemali mať ani na našom tanieri. „Aj keď zmena klímy spôsobila, že zrenie niektorých druhov ovocia a zeleniny sa posunulo na skôr či neskôr, príroda nám stále naznačuje, čo naše telo v jednotlivých obdobiach potrebuje, aby mu nič nechýbalo,“ približuje Jarmila Kabátová, nutričná poradkyňa gastroenterologickej ambulancie v Piešťanoch. A napovedá nám aj naše telo, len ho treba počúvať. „S meniacimi sa ročnými obdobiami sa mení naša energia – napríklad na jar sa naše telo prebúdza, odrazu chceme byť aktívnejší, rýchlejší, viac sa nám žiada tráviť čas vonku na čerstvom vzduchu,“ vysvetľuje Miroslava Palacková, dietologička podľa princípov tradičnej čínskej medicíny z holistického centra Anaháta zo Zvolena. Naopak, v zimnom období sú naše aktivity pomalšie a viac oddychujeme, načerpávame energiu. „Ak robíme v daných obdobiach niečo, čo nám nie je prirodzené, určite sa to odrazí na našej nálade, energii, či dokonca ochorení,“ upozorňuje.

​ZIMA
Varíme, pečieme, dusíme. A sme viac vnútri. V teple.

  • Zelenina: zemiaky, mrkva, petržlen, zeler, cesnak, cibuľa, zelená kapusta, čínska kapusta, červená kapusta, biela kapusta, kel, ružičkový kel, pór
  • Ovocie: jablká
  • Obilniny: ryža, kukurica, quinoa, pohánka, pšeno, špalda, amarant, kamut
  • Strukoviny: fazuľa, šošovica, hrach
  • Koreniny: rasca, mak, konopné semienka

Viac tukov
„K dispozícii máme zemiaky a koreňovú zeleninu, ktorú sa snažíme uchovávať za určitých podmienok čerstvú od jesene do zimy. Je zdrojom energie, ktorá posilňuje nervovú sústavu a dáva tak telu presne to, čo v zime potrebuje. Vyššie zastúpenie tukov, bielkovín a sacharidov v strave počas zimného obdobia vyrovnáva vplyv počasia na náš organizmus,“ radí nutričná poradkyňa Jarmila Kabátová.

Čučoriedky a maliny nechajte na leto
„Dôležité sú teplé obilné raňajky z takmer všetkých druhov obilia. Pšenicu a raž využívame najmenej, lebo sú svojou termoenergiou najochladzujúcejšie obilniny. Kombinujeme s ovocím uskladneným z jesene, so zavareným, sušeným,“ hovorí Miroslava Palacková. Akékoľvek vyslovene letné ovocie, napríklad čučoriedky či citrusy, nás ochladzujú. „Ak však raz za čas dostanete na ne chuť, svet sa nezrúti.“
Mäso áno, no nepreháňať to
Najmä nie s ťažkým a mastným mäsom. „Mäso je najlepšie stráviteľné a zároveň posilňujúce v dlho varenom vývare z mäsa a kostí. Ak budete robiť vývar niekoľko hodín, nadobudne terapeutické účinky s obrovskou posilňujúcou energiou. Klasické druhy mäsa môžete vymeniť napríklad za naše ryby, ktoré nebudú mrazené, ale čerstvé, prípadne chladené,“ uzatvára dietologička.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 06:22