Jedno z najslávnejších talianskych jedál má dlhú históriu a aristokratické korene. Prvé písomné zmienky pochádzajú zo začiatku 18. storočia. V tom čase boli súčasťou Caponaty kúsky grilovanej ryby Mahi-mahi. Delikatesu si tak mohli dovoliť len bohatí členovia sicílskej smotánky. Neskôr jedlo zľudovelo a vzácnu rybu nahradil baklažán. Existuje množstvo lokálnych variantov, do ktorých sa pridávajú paprika, hrozienka, píniové oriešky, hríby alebo fazule.
Potrebujeme na 3 – 4 porcie:
1 baklažán
1 cuketu
100 g olív
3 strúčiky cesnaku
1 menšiu cibuľu
2 ks stonkového zeleru
3 paradajky
1 konzervu bielej fazule
1 PL paradajkového pretlaku
5 PL červeného vínneho octu
olivový olej
mleté čierne korenie
cukor
bazalku
soľ
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup:
Na olivovom oleji speníme nakrájanú cibuľu. Baklažán aj so šupkou, cuketu a zeler nakrájame na kocky a orestujeme na cibuľke spolu s pretlačeným cesnakom. Paradajky nakrájame na kocky, pridáme k základu spolu s pretlakom a nakrájanými olivami. Varíme, kým zelenina zmäkne, ale nerozvarí sa. Nakoniec pridáme prepláchnuté fazule. Dochutíme soľou, čiernym korením, octom, trochou cukru a prehrejeme. Pred podávaním posypeme nasekanou bazalkou.
Náš tip: Caponata je chutná aj na opečenom chlebíku alebo bagetke. Návštevu takáto dobrota určite veľmi poteší.