Uhorkové rolky so syrom a šunkou
(6 – 8 porcií)
Suroviny:
2 šalátové uhorky
150 g poctivej dusenej šunky
150 g syra ementál
1 hustá kyslá smotana
soľ (nerafinovaná)
farebné korenie
1 PL čerstvých byliniek alebo chrenu (podľa chuti)
Postup:
Najskôr si pripravíme plnku z kyslej smotany, čerstvo mletého farebného korenia a čerstvých byliniek alebo chrenu. Suroviny premiešame a podľa chuti osolíme. Uhorky si nakrájame na dlhé plátky pomocou škrabky. Syr a šunku si nakrájame na menšie časti na šírku uhorkových plátkov. Rolky pripravíme tak, že do každej vložíme šunku, syr a pridáme plnku z kyslej smotany. Zrolujeme, upevníme špáradlom a udržiavame v chlade. Pred podávaním necháme 5 minút ohriať pri izbovej teplote. Podávame ako chuťovky.
Katkin tip: Bylinky je najlepšie použiť výraznejšie a voňavejšie, napr. tymian, kôpor.
Zemiakovo-pórová polievka
(6 porcií)
Suroviny:
3 póry
250 g zemiakov
1,2 l kuracieho vývaru
150 ml šľahačkovej smotany
1 PL masla alebo ghee
soľ (nerafinovaná)
čerstvo mleté čierne korenie
muškátový oriešok
2 PL čerstvej pažítky
Postup:
Na masle alebo ghee osmažíme na kolieska nakrájaný pór. Zalejeme vývarom, pridáme nakrájané zemiaky, osolíme, ochutíme korením a varíme úplne domäkka. Rozmixujeme, pridáme smotanu, muškátový oriešok a dáme znova pomaly prevrieť. Pred podávaním posypeme každú porciu nasekanou pažítkou. Polievku môžeme podávať teplú alebo studenú.
Pečené morčacie prsia s brusnicovou omáčkou
(8 porcií)
Suroviny:
1 kg morčacích pŕs (ideálne s kožou)
zmes korenia – tymian, oregano, bazalka, rozmarín
2 PL panenského olivového oleja (cca 24 g)
soľ (nerafinovaná)
Na omáčku:
400 g mrazených brusníc
1,5 dl pomarančovej šťavy alebo džúsu (bez cukru)
1 PL balzamikového octu
2 PL datľového sirupu
1 tyčinka škorice alebo hviezdica badiánu
Postup:
Zo zmesi korenia a 2 PL olivového oleja pripravíme pác. Potrieme ním morčacie prsia a na 1 PL olivového oleja na panvici opražíme zo všetkých strán. Následne mäso osolíme, vložíme do uzatvoriteľnej zapekacej misy, podlejeme trochou vody (príp. vývarom) a pečieme na 180 °C približne 1 – 1,5 h (domäkka). Počas pečenia podľa potreby potierame výpekom.
Na omáčku vložíme všetky suroviny do nízkej panvice a pomaly dusíme približne 20 – 30 minút. Po uvarení vyberieme škoricu/badián a podávame za tepla k mäsu nakrájanému na plátky.