shutterstock.com
StoryEditor

Recept na talianskú čokoládovo-gaštanovú tortu. Vychutnajte si sezónu gaštanov naplno!

30.10.2019, 17:00
Recepty a tipy
Milujete čokoládu a vôňu gaštanov? Potom určite skúste recept na túto sladkú delikatesu, po ktorej vám zostane iba špinavá tortová forma. Mňam!

Doba prípravy: 55 minút

Potrebujeme na 10 rezov:

200 g pečených gaštanov

50 g lúpaných mandlí

250 g plnotučného mlieka

250 g kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa

250 g masla

štipku soli

4 vajcia

125 g krupicového cukru

Postup:

Najskôr si upečieme gaštany. Na stredne rozohriatu panvicu nasypeme narezané gaštany a za občasného premiešania a zatrasenia panvicou pečieme do stmavnutia škrupiny asi 10 minút. Narezané kríže sa začnú otvárať a pukať. Takto upečené gaštany po miernom vychladnutí ošúpeme aj so šupkou pod škrupinkou. Upečené gaštany a mandle vložíme do mixéra a rozmixujeme čo najviac nadrobno. Rozmixované gaštany s mandľami zmiešame s mliekom na pastu. Môžeme ešte raz premixovať tyčovým mixérom, pasta sa ešte viac zjemní. V hrnci roztopíme čokoládu s maslom. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do hladkého svetložltého krému. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vmiešame do rozpustenej čokolády s maslom. Čokoládovú zmes vmiešame do gaštanovej pasty. Nakoniec veľmi zľahka vmiešame sneh. Otváraciu guľatú formu s priemerom 23 cm vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Nalejeme do nej cesto a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme 25 – 30 minút. Povrch stuhne, ale pri pohybe formou by sa mala celá torta zľahka vlniť, nemala by byť vnútri úplne dopečená. Tortu podávame úplne vychladnutú alebo trochu teplú, poprášenú práškovým cukrom.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 04:36