shutterstock.com
StoryEditor

Recept na talianskú čokoládovo-gaštanovú tortu. Vychutnajte si sezónu gaštanov naplno!

30.10.2019, 17:00
Recepty a tipy
Milujete čokoládu a vôňu gaštanov? Potom určite skúste recept na túto sladkú delikatesu, po ktorej vám zostane iba špinavá tortová forma. Mňam!

Doba prípravy: 55 minút

Potrebujeme na 10 rezov:

200 g pečených gaštanov

50 g lúpaných mandlí

250 g plnotučného mlieka

250 g kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa

250 g masla

štipku soli

4 vajcia

125 g krupicového cukru

Postup:

Najskôr si upečieme gaštany. Na stredne rozohriatu panvicu nasypeme narezané gaštany a za občasného premiešania a zatrasenia panvicou pečieme do stmavnutia škrupiny asi 10 minút. Narezané kríže sa začnú otvárať a pukať. Takto upečené gaštany po miernom vychladnutí ošúpeme aj so šupkou pod škrupinkou. Upečené gaštany a mandle vložíme do mixéra a rozmixujeme čo najviac nadrobno. Rozmixované gaštany s mandľami zmiešame s mliekom na pastu. Môžeme ešte raz premixovať tyčovým mixérom, pasta sa ešte viac zjemní. V hrnci roztopíme čokoládu s maslom. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do hladkého svetložltého krému. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vmiešame do rozpustenej čokolády s maslom. Čokoládovú zmes vmiešame do gaštanovej pasty. Nakoniec veľmi zľahka vmiešame sneh. Otváraciu guľatú formu s priemerom 23 cm vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Nalejeme do nej cesto a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme 25 – 30 minút. Povrch stuhne, ale pri pohybe formou by sa mala celá torta zľahka vlniť, nemala by byť vnútri úplne dopečená. Tortu podávame úplne vychladnutú alebo trochu teplú, poprášenú práškovým cukrom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 02:26