Doba prípravy: 55 minút
Potrebujeme na 10 rezov:
200 g pečených gaštanov
50 g lúpaných mandlí
250 g plnotučného mlieka
250 g kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa
250 g masla
štipku soli
4 vajcia
125 g krupicového cukru
Postup:
Najskôr si upečieme gaštany. Na stredne rozohriatu panvicu nasypeme narezané gaštany a za občasného premiešania a zatrasenia panvicou pečieme do stmavnutia škrupiny asi 10 minút. Narezané kríže sa začnú otvárať a pukať. Takto upečené gaštany po miernom vychladnutí ošúpeme aj so šupkou pod škrupinkou. Upečené gaštany a mandle vložíme do mixéra a rozmixujeme čo najviac nadrobno. Rozmixované gaštany s mandľami zmiešame s mliekom na pastu. Môžeme ešte raz premixovať tyčovým mixérom, pasta sa ešte viac zjemní. V hrnci roztopíme čokoládu s maslom. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do hladkého svetložltého krému. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vmiešame do rozpustenej čokolády s maslom. Čokoládovú zmes vmiešame do gaštanovej pasty. Nakoniec veľmi zľahka vmiešame sneh. Otváraciu guľatú formu s priemerom 23 cm vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Nalejeme do nej cesto a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme 25 – 30 minút. Povrch stuhne, ale pri pohybe formou by sa mala celá torta zľahka vlniť, nemala by byť vnútri úplne dopečená. Tortu podávame úplne vychladnutú alebo trochu teplú, poprášenú práškovým cukrom.