shutterstock.com/canva.com
StoryEditor

Jesenná inšpirácia v kuchyni. Toto je TÝŽDENNÝ jedálny lístok podľa dietologičky

08.10.2019, 19:00
Recepty a tipy
Nedajme sa oklamať tým, že v potravinových reťazcoch nájdeme celoročne cukety, baklažány, paradajky či brokolicu. Stále platí, že ak raz jahody v zime nerastú, zrejme by sme ich nemali mať ani na našom tanieri.

„Aj keď zmena klímy spôsobila, že zrenie niektorých druhov ovocia a zeleniny sa posunulo na skôr či neskôr, príroda nám stále naznačuje, čo naše telo v jednotlivých obdobiach potrebuje, aby mu nič nechýbalo,“ približuje Jarmila Kabátová, nutričná poradkyňa gastroenterologickej ambulancie v Piešťanoch. A napovedá nám aj naše telo, len ho treba počúvať. „S meniacimi sa ročnými obdobiami sa mení naša energia – napríklad na jar sa naše telo prebúdza, odrazu chceme byť aktívnejší, rýchlejší, viac sa nám žiada tráviť čas vonku na čerstvom vzduchu,“ vysvetľuje Miroslava Palacková, dietologička podľa princípov tradičnej čínskej medicíny z holistického centra Anaháta zo Zvolena. Naopak, v zimnom období sú naše aktivity pomalšie a viac oddychujeme, načerpávame energiu. „Ak robíme v daných obdobiach niečo, čo nám nie je prirodzené, určite sa to odrazí na našej nálade, energii, či dokonca ochorení,“ upozorňuje.

Teplé jedlo ako priorita
Podľa Miroslavy Palackovej by mali byť raňajky teplé vo forme obilninových kaší a na stole by počas obeda nemali chýbať polievky. Mäso už konzumujeme výživnejšie – hovädzie, hovädziu pečeň, kačicu, hus, morku, baraninu, ovčie mäso, bravčové, domáce kuracie, kuraciu pečeň, zajaca, ryby. A do jedálnička sa na jeseň dostávajú aj všetky druhy strukovín. „Majú nesmierne množstvo bielkovín a ďalších zdraviu prospešných látok a dokážu nahradiť mäso. Je to vhodný spôsob potravy pre ľudí, ktorí nemôžu jesť mäso alebo ho nejedia z etických dôvodov, ako sú vegetariáni a vegáni,“ radí dietologička.

Týždenný jedálny lístok na JESEŇ podľa Miroslavy Palackovej

jedálny lístok archív

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 03:33