Pripravujú ich v sladkej aj slanej variante s rôznymi náplňami. Azda najznámejšie sú Crêpes Suzette poliate pomarančovým karamelom. Na raňajky sa podávajú galettes so šunkou, syrom a vajíčkom. Kým základom cesta sladkých crêpes je pšeničná múka, slané galettes sa pripravujú z pohánkovej múky. Tá je nielen bezlepková, ale aj zdravá a navyše dáva palacinkám špecifickú chuť. Vyskúšajte recept, ktorý je kombináciou sladkých crêpes a pohánkovej múky z galettes. Už samotná príprava je zážitkom. Vôňa kokosu, jabĺčok a karamelu je úžasná.
Suroviny (na 8 palaciniek)
170 g pohánkovej múky hladkej
30 g strúhaného kokosu
400 ml mlieka
1/2 ČL prášku do pečiva
2 veľké vajcia
3 PL javorového sirupu
1 PL kokosového oleja (roztopeného)
štipka soli
kokosový olej na pečenie
Postup:
V mlieku rozmiešame vajíčka a javorový sirup. Postupne pridávame múku, zmiešanú s kokosom, práškom do pečiva a soľou. Miešame až kým nevznikne hladké cesto a necháme chvíľku postáť. Cesto nalejeme naberačkou na rozpálenú panvicu, ktorú sme potreli trochou oleja a krúživým pohybom rovnomerne rozlejeme po celej ploche. Cesta by nemalo byť veľa, aby palacinka nebola príliš hrubá. Ak je cesta málo a nepodarí sa nám ho rozotrieť, trochu pridáme. Vo chvíli, keď palacinka stuhne a uvoľní sa od panvice, môžeme ju obrátiť. Pri pečení treba byť trpezlivý a piecť pomalšie na nižšom stupni. Palacinky výborne chutia s karamelizovanými jabĺčkami, džemom alebo klasicky s tvarohom a ovocím.
Karamelizované jablká
Suroviny
100 g masla
70 g trstinového cukru
4 jablká
1 PL kokosu
50 ml vody
citrónová šťava
Postup:
Na suchej panvici necháme rozvoňať kokos (pozor, aby sa nepripálil), pridáme maslo, na kocky nakrájané jablká a cukor. Dusíme na miernom plameni, až kým ovocie zmäkne a šťava začne karamelizovať. Ak jablká pustia málo šťavy, pridáme vodu a necháme prevrieť. Hotové jablká dochutíme citrónovou šťavou.