shutterstock.com
StoryEditor

Čo dnes prešlo vašimi ústami? Nie je jedno, kedy a čo jete. Dodržujte tieto zásady!

10.09.2019, 16:30
Recepty a tipy
A teraz nehovoríme o čase v danom dni, ale o sezóne v roku. Dajte na naše dobré rady a uvidíte, že čoskoro sa vďaka správnej strave budete aj lepšie cítiť.

Stravovať sa podľa ročného obdobia je pre organizmus prirodzené. Jeho požiadavky na skladbu jedálnička sa počas roka menia. Naučiť sa načúvať „želaniam“ svojho tela a snažiť sa im vyhovieť je najjednoduchšia, a pritom účinná prevencia širokého okruhu zdravotných problémov od chronickej únavy, nespavosti a nedostatku energie cez bolesti hlavy a kĺbov, tráviace problémy a alergie až po oslabenie fyzickej kondície a zníženú imunitu. Toto naši predkovia síce nevedeli, možno to však tušili a v každom prípade sa podľa toho správali.

Lokálne suroviny
Ruka v ruke s požiadavkou na sezónnosť jedálnička ide aj snaha o čo najväčšie využitie lokálnych produktov. Nielenže to je výrazne ekologickejšie, ale aj zdravšie. Ovocie a zelenina dovážané zo vzdialených končín sa museli zberať nezrelé. Dozrievali pod umelým osvetlením počas prevozu, čo im výrazne ubralo na chuti, vôni, obsahu vitamínov, minerálov a iných látok prospešných pre naše zdravie. Zato im to pridalo na „chémii“, ktorou museli byť počas pestovania, zberu a transportu ošetrované. V lepšom prípade vám teda nijako zvlášť neprospejú, v horšom prípade vám vyslovene uškodia. Môžu sa stať spúšťačom alergií a potravinových intolerancií a vyvolávať aj množstvo iných problémov, ktoré si však s konzumáciou takýchto potravín nedokážeme spojiť.

Zásoby z leta
V zime a pred jarou je najlepšie, rovnako, ako to robili naši predkovia, konzumovať zásoby z leta. Mnohé druhy sa dajú dobre uchovať v čerstvej podobe, iné sa dajú spracovať technológiami, ktoré im ešte dodajú zdravotné benefity. Vhodným príkladom je kvasená kapusta. Veľmi obľúbeným spôsobom je aj zaváranie. Tepelné spracovanie síce znamená určité zníženie obsahu niektorých vitamínov, v každom prípade množstvo, ktoré v potravinách zostane, je stále nezanedbateľné. Veľa zdraviu prospešných látok sa tepelnou úpravou neničí vôbec (rastlinné farbivá, minerály, vláknina) a napríklad lykopén, nachádzajúci sa v paradajkách, je po tepelnej úprave dokonca ešte využiteľnejší.

tomatoes market shutterstock.com

Dodržujte tieto zásady!
– Nakupujte na miestnych trhoch, u overeného farmára či záhradkára. To, že niečo kupujete v sezóne, ešte nie je zárukou tuzemskej produkcie. Typickým príkladom sú jablká. Často v septembri, keď je u nás hlavný zber, ponúkajú supermarkety dovezené jablká najmä zo Španielska alebo z Talianska.

– Ak je to možné, pestujte, zbierajte a spracúvajte si sezónne plodiny sami. Aj jedlá z nich si radšej varte doma. Vlastná príprava je síce náročnejšia, ale viete, čo jete.

– Ak nemáte vlastný pozemok, využite možnosť komunitných záhrad alebo aspoň kvetináčov za oknom na balkóne. A nezabudnite na „ponuku“ z voľnej prírody.

TOTO jedzte na jeseň
V jedálničku by mali prevládať kapusta, tekvica, jablká, hrušky, slivky, zemiaky. Nezabudnite ani na huby – doprajte si ich čerstvé, no nezabudnite si ich nasušiť aj na zimu.

… v zime
Koreňovú zeleninu, zemiaky, cibuľu, cesnak alebo jablká môžete mať pri správnom spôsobe uskladnenia čerstvé aj v zime. Okrem toho si doprajte kyslú kapustu, nakladanú červenú repu a sušené alebo zavárané ovocie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:12