1. Vlašské orechy
Pomáhajú znižovať cholesterol, majú pozitívny účinok na vysoký krvný tlak a pôsobia protizápalovo. Sú výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, horčíka, železa, vitamínov E a B, sú bohaté na antioxidanty aj na vlákninu.
2. Cibuľa a cesnak
Obsahujú silný antioxidant kvercetín, ktorý pomáha proti rakovine a spomaľuje starnutie, má protizápalové účinky a dobrý vplyv na hrubé črevo. Pôsobí preventívne proti cievnym a srdcovým chorobám, znižujú tlak, ide o prírodné antibiotiká, podobne ako ďumbier. Je dobré ich konzumovať občas aj surové, obsahujú protivírusové látky.
3. Brusnice, ostružiny, jahody, maliny a ríbezle
Zdroj vitamínu C a antioxidantov, zbavujú telo škodlivín, podporujú obranyschopnosť organizmu, podporujú rýchlejšie myslenie a pamäť, sú vhodné a prospešné aj pre diabetikov – mierne znižujú hladinu cukru v krvi. Brusnice navyše pôsobia aj proti infekciám močového ústrojenstva. Látky, ktoré obsahujú maliny, pôsobia preventívne proti obezite a vzniku cukrovky. Ostružiny majú desaťkrát väčší antioxidačný potenciál ako jablko.
4. Ľanové a konopné semiačka
Obsahujú množstvo vlákniny, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, pôsobia preventívne proti zápche. Výborný zdroj omega-3 mastných kyselín, prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam a zápalom. Majú aj protiplesňové účinky. Pred jedlom semienka pomeľte alebo rozdrvte, telo ich tak bude vedieť spracovať a využiť.
5. Vajíčka
Zdroj vysoko biologicky hodnotných bielkovín a kvalitných tukov, ktoré vďaka obsahu lecitínu a omega-3 nenasýtených mastných kyselín majú pozitívny vplyv na pamäť a zníženie cholesterolu v krvi.
6. Ryby
Okrem kvalitných a ľahko stráviteľných bielkovín sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktorých nedostatok v strave je spájaný so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Pre tehotné a dojčiace ženy sú tuky prirodzene obsiahnuté v niektorých rybách dôležité pre zdravý vývoj plodu a neskôr aj dieťaťa. Majú vysoký obsah vitamínu D, spomaľujú rast rakovinových buniek.
7. Fazuľa, šošovica, cícer
Všetky obsahujú veľa vlákniny a ľahko stráviteľných a kvalitných bielkovín. V jedálničku by sme ich mohli mať aj trikrát týždenne a urobili by sme dobre. Červená šošovica má viac antioxidantov ako citrusy. Obsahuje vitamín B6, ktorý zlepšuje mozgové funkcie, ovplyvňuje vstrebateľnosť zinku a horčíka, oproti iným strukovinám má minimálne nadúvajúce účinky. Cícer je bohatý na železo, vápnik, horčík a selén, obsahuje látku cholín, ktorá je dôležitá pre správny vývoj mozgu a nervového systému.
8. Brokolica
Obsahuje vitamíny C, A, K a rôzne fytochemikálie pôsobiace proti vzniku rakoviny zvýšením špecifických pečeňových enzýmov, ktoré potom účinnejšie odbúravajú nebezpečné látky. Podobné množstvo týchto látok má aj žerucha, o trochu menej karfiol, reďkovka, kel či kapusta. Najvhodnejšou úpravou je príprava na pare alebo sparenie, tak si zachová čo najviac cenných látok. Prevencia proti nádche.