Po konzumácii húb sa nesmie piť alkohol
Ide o mýtus. Ale existujú výnimky. Hnojník atramentový obsahuje látku koprín, ktorá s alkoholom v tele reaguje tak, že sa v organizme začne hromadiť jedovatý acetaldehyd. Hnojníky ale väčšina ľudí nezbiera.
Klobúky treba olúpať
Za zvyk lúpať huby môžu údajne kuchárky legendárnej Dobromily Rettigovej, v ktorých sa huby považovali za zeleninu, a ako také ich bolo odporúčané olúpať. Opak je ale pravdou. U húb aj u zeleniny. Vitamíny a ďalšie prospešné látky sa výrazne koncentrujú práve v šupke a tesne pod ňou.
Pri otrave hubami treba vypiť čo najviac mlieka
Tvrdenie, že mlieko zmierňuje pôsobenie toxických látok, je mýtus a niektorí lekári dokonca tvrdia, že mlieko je pri otrave tým najmenej vhodným nápojom – v tráviacom trakte sa vraj zráža a aktuálne ťažkosti tak môže ešte znásobiť.
Praženica sa nesmie znova ohrievať
Nie je to pravda, pokojne ju dajte do chladničky a zachádzajte s ňou ako s mäsom. Táto povera vraj kedysi vznikla tak, že do čerstvej praženice sa omylom dostala jedovatá muchotrávke zelená, u ktorej dlho trvá, než sa prihlásia jej zákerné účinky. Otrava sa tak prejavila až na nasledujúci deň, keď ľudia zjedli ohriate zvyšky praženice.
Dlhším varením sa všetky jedy v hube zničia
Na to sa nespoliehajte. Povarením okolo 20 minút je možné síce niektoré jedovaté látky zničiť, ale to platí len u niektorých húb. Mnohé jedovaté druhy obsahujú toxíny, ktoré sa varom zničiť nedajú.