shutterstock
StoryEditor

Hubová sezóna už klope na dvere. Na čo všetko sa treba pripraviť?

14.08.2019, 13:00
Recepty a tipy
Nemajú žiadne kalórie, dajú sa skombinovať s každým jedlom a sú mimoriadne chutné. Čo ostatné by ste však o hríboch mali vedieť?

Je potrebné klobúky húb olúpať?
Za zvyk lúpať huby môžu údajne kuchárske knihy Dobromily Rettigovej, kde boli huby považované za zeleninu a ako také ich bolo odporúčané olúpať. Opak je však pravdou. Pri hubách i zelenine. Vitamíny a ďalšie prospešné látky sú výrazne koncentrované práve v šupke a tesne pod ňou.

Prečo je lepšie chodiť na huby skoro ráno?
Skorá ranná hodina nemá z mykologického hľadiska nijaké opodstatnenie, dôvod je čisto prozaický: Kto skôr príde, ten skôr melie.

Je pravda, že ak je huba ohryzená, je aj jedlá?
Nie je. Človeku nebezpečné toxíny dokážu slimáky či zver bez problémov spracovať.

Ak je pravda, že každá jedovatá huba je horká, stačí ju teda v lese ochutnať?
Ochutnať môžete napríklad hríb a ak je horký, neberte ho. Jedovaté huby iného druhu než hríbovitého môžu však otravu spôsobiť ihneď, aj pri obyčajnom ochutnaní. A napríklad surová muchotrávka zelená, jedna z najjedovatejších húb Európy, je naopak veľmi chutná.

Pixabay

Je pravda, že sa všetky jedy v hube zničia dlhším varením?
Nespoliehajte sa na to. Povarením okolo 20 minút je síce možné niektoré jedovaté látky zničiť, ale to platí iba pri niektorých hubách. Mnohé jedovaté druhy obsahujú toxíny, ktoré nie je možné zničiť varom.

Aká huba je na našom území najrizikovejšia?
Podľa mykológov jedovatá pečiarka páchnuca, ktorá hojne rastie aj v záhradách. Ako si ju nepopliesť s jedlou pečiarkou? Keď pečiarku páchnucu poškriabeme po hlavičke alebo po nožičke, okamžite zožltne. Škrabanec po chvíli zosivie. Nápovedou je aj nehubová vôňa, podľa ktorej získala aj meno.

Ktoré huby sú najchutnejšie?
O hríboch, pre bežného hubára najviac cenených hubách, gurmáni tvrdia, že zďaleka nepatria k najchutnejším. Niektorí tvrdia, že najlepšia je plávka zelenkastá, buď naložená v octe, alebo posolená a podusená na masle. Medzi ďalšie lahôdky patria čírovka zelenkastá, pôvabnica fialová, čírovnica májová, plávka mandľová, muchotrávka červenkastá, kuriatka v kulajde, smrčky na víne a rezne z bedlí. Ale čo človek, to iná chuť.

Pixabay

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:45