Jablkovo-jahodový Crumble
Príprava: 70 minút
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Potrebujeme na 6 porcií:
300 g čerstvých jabĺk
100 g jahôd (sušených, prípadne kompótových)
80 g hnedého cukru
3 KL mletej škorice
150 g ovsených vločiek
100 g špaldovej múky
100 g zmesi rôznych orechov (mandle, vlašské orechy, lieskové oriešky)
3 PL medu
50 g kokosového tuku
100 g masla
Postup:
Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Jahody scedíme (v prípade zaváraných) alebo sparíme (v prípade sušených) a takisto nakrájame.
V panvici zohrejeme kokosový tuk a osmažíme na ňom jablká s jahodami. Zasypeme dvoma lyžicami cukru, lyžičkou škorice a dobre premiešame. Jablká by mali trochu zmäknúť, nemali by sa však rozpadať. Zmes z panvice prelejeme do zapekacej misy. V inej mise zmiešame vločky, múku, nasekané orechy a zvyšok mletej škorice. V kastróliku rozpustíme maslo a primiešame med a zvyšný cukor. Zmes prilejeme do misy s vločkami. Dobre premiešame. Zmes by mala byť lepkavá s hrudkami. Nakoniec zmes presypeme do zapekacej misy. Crumble pečieme pri teplote 180 °C počas 40 minút.
TIP: Crumble podávame ešte teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo lyžicou kyslej smotany.
Jablká zapečené s vlašskými orechmi a modrým syrom
Príprava: 25 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
2 jablká
80 g vlašských orechov
100 g syra s modrou plesňou
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 °C. Jablká umyjeme, rozpolíme a zbavíme jadrovníkov. Aby stáli rovno, môžeme ich zo spodnej strany mierne zrezať.
V miske roztlačíme alebo nastrúhame modrý syr (záleží na konzistencii konkrétneho syra, ktorý použijeme). Orechy nahrubo nasekáme, trocha odložíme bokom na záverečné zdobenie a zvyšok zmiešame s pripraveným syrom. Zmesou naplníme vydlabané jablká. Pečieme približne 10 minút, jablká by mali len mierne zozlatnúť. Pred podávaním jablká posypeme odloženými nasekanými orechmi.
TIP: Pred pečením môžeme jablká mierne pokvapkať medom alebo javorovým sirupom.
Sleďový šalát s jablkami, červenou cibuľou, reďkovkami a smotanou
Príprava: 20 minút
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Potrebujeme na 4 porcie:
4 nakladané slede
2 jablká
1 zväzok reďkoviek
1 červenú cibuľu
100 g čerstvého zeleru
200 g kyslej smotany
1 citrón
čerstvý plocholistý petržlen
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Postup:
Sleďa nakrájame na menšie porcie – prúžky so šírkou približne jeden až dva centimetre. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké hranolčeky. Rovnako spracujeme zeler. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké rezance. Reďkovky očistíme a nastrúhame na tenké plátky. Petržlen opláchneme a nasekáme. Trocha reďkvičkových plátkov a petržlenu necháme bokom pre finálne zdobenie, inak všetky nachystané ingrediencie zmiešame v jednej mise. Pridáme kyslú smotanou, osolíme, okoreníme, pokvapkáme šťavou z citróna, dôkladne premiešame a rozdelíme do servírovacích misiek.
Pred podávaním každú misku ozdobíme reďkvičkovými plátkami a posypeme nasekaným petržlenom. Na záver posypeme čerstvo mletým korením. Podávame s bielym pečivom.
Pečené kuracie stehná s jablkami
Príprava: 60 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
4 kuracie stehná
4 jablká
400 g zemiakov
2 PL medu
tymian
200 ml jablčného muštu
maslo
soľ
korenie
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 °C. Stehná očistíme, opláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme. Jablká umyjeme a rozkrájame na mesiačiky, niektoré môžeme rozkrojiť len na polovice. Je možné ich piecť s jadrovníkmi alebo bez nich. Zemiaky umyjeme pomocou kefky pod tečúcou vodou a podľa veľkosti naporciujeme. Malé zemiaky stačí na polovice, väčšie pokrájame na menšie kúsky.
Pekáč vymažeme maslom, poukladáme doň zemiaky, osolíme ich. Potom pridáme jablká a nakoniec poukladáme navrch kuracie stehná. Stehná pokvapkáme medom a na záver všetko posypeme tymianom. Pre väčšiu arómu môžeme pridať aj jednu až dve vetvičky pod mäso. Všetko podlejeme muštom a dáme piecť. Po 15 minútach pečenia skontrolujeme množstvo šťavy a v prípade potreby podlejeme trochou vody. Všetko premiešame a postup opakujeme ešte dvakrát po desiatich minútach. Nakoniec by sa mala šťava zredukovať, ale pekáč by nemal zostať úplne suchý.
Krehký jablkový koláč so škoricou
Príprava: 1 hodina & Chladenie: 30 minút
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Potrebujeme na 12 porcií:
Na cesto:
250 g hladkej múky
1 vajce
125 g zmäknutého masla
125 g práškového cukru
Na plnku:
3 jablká
200 g termizovaného syra
2 PL práškového cukru
3 ks klinčekov
1 PL cukru krupica alebo kryštál
3 PL mletej škorice
strukoviny na zaťaženie cesta (napr. fazuľa, hrach)
Postup:
Z ingrediencií na cesto vypracujeme kompaktnú hmotu. Čím dlhšie budeme cesto miesiť, tým mazľavejšie bude. Snažíme sa preto pracovať rýchlo, rukami však prerobíme cesto lepšie ako v robote. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme zhruba na pol hodiny odpočinúť do chladničky. Rúru predhrejeme na 170 °C. Koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom. Vychladené cesto vyvaľkáme do kolesa s priemerom asi šesť centimetrov väčším ako dno koláčovej formy. Cesto prenesieme do formy a dôkladne uhladíme po dne aj po okrajoch. Na dne urobíme niekoľko vpichov vidličkou. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinami. Dáme piecť na 15 minút. Potom strukoviny odstránime a pečieme ďalších 10 minút. Cesto by malo zozlatnúť. V priebehu pečenia korpusu umyjeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov, ale neprekrajujeme. Jablká nakrájame na hrubšie plátky. V mažiari rozbijeme klinčeky spolu s hrubým cukrom. Zmesou ochutíme termizovaný syr, pridáme k nemu práškový cukor a lyžicu škorice. Pripravenú syrovú zmes namažeme na predpečený korpus a navrch vyskladáme do kruhu plátky jabĺk. Pečieme ďalších 15 až 20 minút. Hotový koláč pred podávaním dôkladne posypeme škoricou.