shutterstock.com
StoryEditor

Má vaša jabloň veľa jabĺk a neviete čo s nimi? Pripravte si tento fantastický jablkovo-makový koláč!

10.08.2019, 17:00
Recepty a tipy
Jablká, mak, škorica – skvelá kombinácia. Pridajte k tomu krehkú piškótu a máte výborný klasický dezert. Jablká mu dodajú šťavnatosť a mak vláčnosť.

Potrebujeme

500 g jabĺk
200 g práškového cukru
1 ČL škorice
3 vajcia
100 ml oleja
100 ml vlažnej vody
150 g polohrubej múky
70  g maku
½ balíčka kypriaceho prášku

Ganache

100 g horkej čokolády
120 ml smotany na šľahanie

Postup

Jablká olúpeme a nahrubo nastrúhame. Ak sú príliš šťavnaté, rukami ich vyžmýkame, pridáme škoricu, a ak treba, trochu cukru. Žĺtky oddelíme ak bielkov a vyšľaháme do peny. Oplatí sa šľahať čo najdlhšie. Múku zmiešame s práškom do pečiva a po lyžiciach pridávame k vajciam, striedavo s olejom a vodou. Všetko pridávame postupne, za stáleho miešania a po troškách, nikdy nie naraz. Hotové cesto rozdelíme na polovice a do jednej časti primiešame mletý mak. Menší plech s rozmermi cca 35 x 25 cm vystelieme papierom na pečenie. Plech pokvapkajte vodou, papier sa lepšie prichytí.

Na spodok navrstvíme jablká, potom makové cesto a na záver „biele,“ cesto. Pečiem na 180 stupňov cca 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a koláč vyklopíme. Vrch posypeme nastrúhanou čokoládou, kakaom, kokosom, polejeme čokoládovou polevou alebo ganache. Ganache pripravíme tak, že zahrejeme smotanu, musí byť horúca ale nesmie sa variť, pridáme čokoládu nasekanú na menšie kusy a pomaly roztopíme. Necháme vychladnúť a koláč polejeme.

Tip: Dá sa použiť aj dreň z odšťavených jabĺk, s vopred odstráneným jadrovníkom.

Tip: Mak môžeme nahradiť mletými orechmi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:45