shutterstock.com
StoryEditor

Zdravie máme len jedno. Zaveďte si tieto jednoduché návyky do života aj vy

16.08.2019, 14:30
Recepty a tipy
Lepšie než mordovať sa diétami, ktoré vás síce uberajú o kilá, no zároveň aj o vitamíny, je žiť zdravšie.

1. Alkohol sú kilogramy
Je to tak, všetci to vieme. Vraj zbytočne držíme diétu, keď si potom večer doprajeme pivko, drink alebo dva poháre vína. Hľadali sme všemožne, koľko kalórií má ktorý alkohol, našli sme a prerátali sme to na iné potraviny, aby nám bolo jasné, čo páchame na svojej postave, keď pijeme alkohol.

2. Sladkého sa zas úplne nebojte
Lebo sladká chuť patrí do spektra chutí, na ktoré sme zvyknutí a vynechávať ju úplne je smrť. Smrť zdravému stravovaniu, myslím. V tom sa odborníci zhodnú. Keď zo svojho jedálnička niečo odstránite úplne, vráti sa to ako bumerang, nabalený o absťák.

3. Tuky nie sú nepriateľ
Je to ako s cholesterolom. Je dobrý aj zlý, laicky povedané. Bez toho, aby sme tu vypisovali všetky tie dlhé cudzie slová, ktoré vysvetľujú, že dobrý tuk vlastne potrebujeme. Prosto treba jesť ryby, orechy, avokádo, slnečnicové semienka.

4. Jedzte podľa intuície
Poznáte tú vetu – telo si to vypýtalo. Naša intuícia je výsledkom všetkých našich buniek, nervových zakončení, duševného stavu. Je kombináciou všetkých výstupov a ak sme k sebe dostatočne vnímavé, dá nám – okrem ľudí, na ktorých by sme si mali dať pozor, okrem situácii, z ktorých treba vycúvať – jasne najavo aj to, čo by sme mali zjesť, ak nechceme, aby telo malo deficit.

5. Farby na tanieri sú super
Zelenina aj ovocie. Sú rôzne sfarbené, majú na náš organizmus rôzne účinky. Odborníci odporúčajú, aby sme počas jedného týždňa mali na tanieri všetky farby dúhy, a tak do seba dostali všetky komponenty zdravej výživy, ktoré potrebujeme, aby sme sa cítili dobre, plní energie. Napríklad ovocie, čo má fialovú farbu, je výborná prevencia proti demencii alebo cukrovke.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:29