shutterstock.com
StoryEditor

Chcete schudnúť pár kíl? Skúste túto 5-dňovú rýchlu cestovinovú diétu

02.08.2019, 17:00
Recepty a tipy
Majú minimum tukov a kalórií – aj to je dôvod, prečo by ste cestoviny nemali vyraďovať zo svojho jedálnička počas chudnutia. A navyše, uvaríte ich raz-dva :-)

Penne s guľôčkami z mletého mäsa

Pre 1 osobu:

40 g cestovín penne
125 g chudého mletého hovädzieho mäsa
75 ml paradajkovej šťavy
50 ml zeleninového vývaru
½ cibule
1 strúčik cesnaku
½ cukety
1 lyžica oleja
1 lyžica paradajkového pretlaku
soľ
korenie

penne with meatballs shutterstock.com

Príprava: Nasekanú cibuľu s cesnakom spolu s mletým mäsom vytvarujte do guľôčok a osoľte. Vyprážajte na oleji cca 4 minúty. Cuketu pokrájajte na drobné kúsky. Cestoviny uvarte v osolenej vriacej vode podľa návodu. Cuketu vyprážajte za priebežného miešania tiež približne 4 minúty. Osoľte, okoreňte a pridajte paradajkový pretlak. Chvíľu prehrejte. Podlejte paradajkovou šťavou a vývarom. Vsypte mäsové guľôčky a omáčku povarte ďalších 5 minút. Zmiešajte s cestovinami a podávajte.

1632 kJ/390 kcal

Orecchiette s karí a krevetami

Pre 1 osobu:

40 g cestovín
50 g hrachových lúskov
10 kreviet
50 g šampiňónov
2 lyžičky oleja
1 lyžička mletého karí
2 lyžice jogurtu
3 vetvičky kôpru
soľ

Orecchiette with shrimps shutterstock.com

Príprava: Cestoviny uvarte podľa návodu vo vriacej osolenej vode. Očistite lúsky a blanšírujte ich vo vriacej vode asi 3 minúty. Prelejte studenou vodou. Očistite a rozrežte šampiňóny. Olúpte krevety, zbavte ich črievok a restujte ich asi 2 minúty na oleji. Šampiňóny smažte 4 minúty, potom pridajte karí a jogurt. Otrhajte kôpor a nasekajte ho. Spolu s lúskami a krevetami ho vysypte k hubám. Osoľte a naaranžujte na tanier.

1632 kJ/390 kcal

Makaróny s kuracími rezančekmi

40 g cestovín
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 červená chilli paprička
125 g kuracích pŕs
1 lyžica olivového oleja
½ konzervy porcovaných paradajok (425 ml)
75 ml zelelninového vývaru
3 vetvičky čerstvej bazalky
soľ
čierne korenie
sladká paprika

macaroni with chicken shutterstock.com

Príprava: Uvarte cestoviny. Ošúpte cibuľu a cesnak a pokrájajte na malé kocky. Umyte chilli papričku a nakrájajte na kolieska. Mäso narežte na rezančeky. Rozpäľte olej a mäso asi 3 minúty opekajte. Vyberte ho. Ďalej restujte cesnak, chilli a cibuľu. Pridajte paradajky a zmes ochutťe soľou, korením a paprikou. Podlejte vývarom, priveďte do varu a nechajte 6-8 minút variť. Zlejte cestoviny. Nasekajte bazalku. Do omáčky vmiešajte cestoviny, mäso a bazalku. Všetko okoreňte a podávajte.

1716 kJ/410 kcal

Farfalle s bylinkovo-zeleninovou omáčkou

Pre 1 osobu:

40 g cestovín farfalle
100 g mrazeného hrášku
50 g čerstvého syra s jogurtom (0,2 % tuku)
2 lyžice majonézy extra light
1 mrkva
2 vetvičky petržlenovej vňate
¼ zväzku pažítky
soľ

Farfalle shutterstock.com

Príprava: Cestoviny uvarte podľa návodu vo vriacej osolenej vode. Medzitým očistite mrkvu, umyte a nakrájajte na kolieska. Varte ju asi 3-4 minúty v 200 ml vriacej osolenej vody. Po dvoch minútach pridajte hrášok. Umyte a osušte bylinky. Pažítku nasekajte, časť si nechajte bokom na ozdobenie. Petržlenovú vňať nakrájajte na jemno. Čerstvý syr zmiešajte s majonézou, zeleninou a bylinkami a ochuťte soľou. Zlejte cestoviny a krátko ich opláchnite studenou vodou. Cestoviny zmiešajte s omáčkou, ozdobte pažítkou a môžete konzumovať.

1507 kJ/360 kcal

Fusilli s paprikovou salsou

Pre 1 osobu:
40 g cestovín fusilli
1 lyžička píniových alebo slnečnicových semienok
2 paradajky
1 žltá paprika
1 mladá cibuľka
1 a ½ lyžičky citrónovej šťavy
1 lyžica olivového oleja
5 lyžíc zeleninového vývaru
1 lyžica paradajkového pretlaku
korenie
soľ

Fusilli shutterstock.com

Príprava: Uvarte cestoviny. Na panvici orestujte bez tuku semienka a potom ich vyberte. Rozrežte papriku, očistite a nakrájajte na malé kocky. Umyte paradajky a nakrájajte na malé kúsky. Umyte cibuľku, očistite ju nadrobno a nasekajte. Papriku, paradajky, citrónovú šťavu, olej, vývar, cibuľku a pretlak premiešajte, dochuťte soľou a korením. Semienka nahrubo nasekajte. Zlejte cetoviny, prelejte studenou vodou a premiešajte so salsou a semienkami.

1507 kJ/360 kcal

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:05