shutterstock.com
StoryEditor

Čaká vás toto leto narodeninová oslava? Pripravte vašim hosťom tieto chutné minikoláčiky

17.07.2019, 19:00
Recepty a tipy
Na záhradnej párty nesmú chýbať. Veselé, malé a sladké „jednohubky“. Také, ktorých výnimočnú chuť si zapamätajú všetci. A navyše, vyzerajú naozaj božsky a ozdobia váš stôl tak, že to nedokážu ani tie najkrajšie dekorácie.

Citrónové cupcakes s jahodovým krémom

Potrebujeme:
Na cesto:
150 g hladkej múky
150 g práškového cukru
150 g zmäknutého masla
2 vajcia
2 KL prášku do pečiva
3 KL citrónovej kôry
Na krém:
250 g mascarpone
100 g kyslej smotany
70 g práškového cukru
2 PL jahodového sirupu
Postup:
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny a postupne do nej po jednom vmiešame žĺtky. Potom primiešame múku, kypriaci prášok a citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do cesta. Naplníme ním košíčky na mafiny do 2/3 (je najlepšie, ak sú košíčky poukladané v plechu na mafiny) a pečieme pri 170 °C asi 20 minút. Necháme vychladnúť.
Pripravíme si krém. Mascarpone vymiešame s kyslou smotanou a cukrom. Nakoniec pridáme jahodový sirup a poriadne premiešame. Hotovým krémom naplníme cukrárenské vrecko a ozdobíme vychladnuté mafiny.

mini cakes shutterstock.com

Tartaletky s limetkovým krémom

Potrebujeme:
500 g hladkej múky špeciál
250 g práškového cukru
250 g maslovej HERY
2 ks vajec
kôru z citróna
Limetkový krém:
450 g smotany na šľahanie
2 PL zemiakového škrobu
6 ks žĺtkov
150 ml limetkovej šťavy
podľa chuti kôru z limetky
Sneh:
6 ks bielkov
250 g práškového cukru
Postup:
Najprv si pripravíme a upečieme korpusy z lineckého cesta. Z vychladnutých surovín si vypracujeme nelepivé cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme hodinu v chladničke.

lemon tartalets shutterstock.com

​Vychladnuté cesto rozdelíme do formičiek na tartaletky. Cesto by nemalo byť príliš hrubé, aby ostalo dosť miesta na krém. Ideálne je použiť silikónové alebo teflónové formičky, ktoré nemusíme ani vymastiť tukom a ani vysypávať múkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C 12 minút.
Pripravíme si krém. Najprv dáme do hrnca smotanu, do ktorej zašľaháme škrob a cukor. Za stáleho miešania alebo šľahania privedieme k varu. Krém odstavíme a pridáme žĺtky, limetkovú šťavu a kôru. Vrátime na chvíľu na sporák a miešame do zhustnutia. Krém hneď zahorúca naplníme do pripravených košíčkov a necháme v chlade stuhnúť.

Pevný sneh ušľaháme z bielkov a cukru. Ozdobíme košíčky so stuhnutým krémom a necháme chvíľku zapiecť v rúre pod grilom zapnutým na 190 °C. Na tartaletky však dávame pozor, aby sneh zozlatol iba ľahko a nepripálil sa. Môžeme ozdobiť plátkom limetky alebo nastrúhanou limetkovou kôrou.

Pavlove mini tortičky

Potrebujeme:
5 ks bielkov
200 g kokosového cukru
1 lyžicu citrónovej šťavy
250 g mascarpone
250 ml smotana na šľahanie
1 ks vanilkový lusk
kakao
3 lyžice med
čerstvé ovocie

Postup:
Ako prvé si vyšľaháme bielky do tuha. Postupne pridávame po lyžiciach cukor, a pokým sa zrniečka cukru v snehu. Pridáme citrónovú šťavu. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie a lyžicou robíme kôpky, ktoré by mali byť menšie a vyššie (1 tortička – 1 kopcovitá lyžica bielkového cesta). Opakom lyžice urobíme do stredu jamku. Rúru stiahneme na 150 °C a vložíme do nej plech s tortičkami. Takto ich pečieme asi 60 minút. Po ich uplynutí rúru znížime na 100 °C a dopekáme ešte 30 minút. Ideálne je nechať ich i po upečení ešte vysušiť v rúre.
Zo smotany si vyšľaháme šľahačku a zmiešame ju s mascarpone. Ochutíme medom podľa chuti a krém rozdelíme na 2 polovice. Do jednej pridáme vanilkový lusk a vytvoríme vynikajúcu lahodnú vanilkovú náplň a do druhej polovice pridáme kakao a vznikne fantastická čokoládová náplň.
Tortičky naplníme a nakoniec ich ozdobíme čerstvým ovocím. Skladujeme v chladničke.

Jahody v čokoláde

Potrebujeme:
jahody
čokoládu na varenie
tabuľku bielej čokolády
nasekané oriešky, pistácie, kokos a iné na ozdobu
Postup:
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a namáčame do nej jahody. Aby ste sa nezašpinili, jahody si môžete napichnúť aj na špajdle. Namočené jahody môžete ešte obaliť v nasekaných orieškoch, v kokose alebo v cukrárskom posype. V ďalšom hrnci rozpustíme bielu čokoládu a dozdobíme ňou jahody.
Tip: Bielu polevu nanášajte tak, že si vezmete igelitové vrecko, ktorému prestrihnete roh. Naplňte ho polevou a môžete zdobiť.

shutterstock.com

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 10:37