Obrátený broskyňový koláč
Príprava: 20 minút & Pečenie: 40 minút
Potrebujeme na 8 – 10 rezov:
4 veľké broskyne
55 g hnedého kryštálového cukru
šťavu z jedného citróna
mletú škoricu
muškátový oriešok
4 PL roztopeného masla
Na cesto:
2 vajcia
1 PL rumu
60 ml mlieka
3 PL roztopeného masla
95 g hladkej múky
1 vanilkový cukor
55 g cukru
1 štipku soli
1 ČL prášku do pečiva
Postup:
Formu s priemerom 20 – 23 cm vymažeme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie, ktorý potrieme maslom. Broskyne zbavíme kôstky, ošúpeme a nakrájame na plátky.
Na dno formy pekne naaranžujeme plátky broskýň, po vyklopení budú navrchu. Broskyne posypeme cukrom, pokvapkáme citrónovou šťavou z celého citróna, posypeme škoricou a postrúhaným muškátovým orieškom. Kým broskyne zalejeme cestom, poprášime ich múkou a prelejeme rozohriatym maslom.
Rozšľaháme vajcia, aby boli nadýchané. Vmiešame rum, zvyšok masla a mlieko. Zmes nalejeme do zmesi múky, zvyšku cukru, spolu s vanilkovým, soli a prášku do pečiva. Zľahka spojíme. Vzniknutým cestom zalejeme broskyne v koláčovej forme.
Obrátený broskyňový koláč pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C 30 – 40 minút.
Upečený obrátený broskyňový koláč priklopíme tanierom a obrátime ho.
Broskyňová salsa s koriandrom a opečeným chlebom
Príprava: 10 minút & Zapekanie: 5 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
2 PL pomarančovej šťavy
1 zrelú broskyňu so žltou dužinou, sparenú, ošúpanú a nakrájanú na kocky
1 zrelú broskyňu neošúpanú
1 malú červenú cibuľu nakrájanú nadrobno
1 ČL chilli pasty harissa
3 PL nasekaného čerstvého koriandra + lístky na posypanie
2 PL olivového oleja
soľ
ciabattu
Postup:
Premiešame pomarančovú šťavu, na kocky nakrájanú ošúpanú i neošúpanú broskyňu, najemno nakrájanú cibuľu, harissu, nasekaný koriander a 2 lyžice olivového oleja a osolíme. Ciabattu nakrájame na plátky, ktoré dáme zapiecť do vyhriatej rúry pri 220 °C na 5 minút alebo v hriankovači a podávame k salse.
Broskyňovo-orechová pizza na sladko s kozím syrom a čučoriedkami
Príprava: 60 minút & Pečenie: 10 minút
Potrebujeme na 10 – 12 rezov:
vrecúško sušeného droždia 7,5 g
1 ČL medu
175 ml vlažnej vody
1 PL olivového oleja + na potretie
250 g hladkej múky + na posypanie
1 ČL soli
300 g broskyňového džemu
hrsť čučoriedok
2 hrste vlašských orechov
200 g čerstvého kozieho syra
Postup:
Droždie, med a 175 ml vlažnej vody zmiešame v miske. Na teplom mieste necháme 5 minút stáť, až sa na povrchu začnú tvoriť bublinky. Potom do kvásku vmiešame olivový olej. Múku a soľ zmiešame v mise, uprostred urobíme jamku a do nej nalejeme kvások a prstami spojíme v cesto. Potom cesto vyberieme na pomúčenú plochu a spracúvame ho 5 minút, až bude hladké a pružné. Preložíme ho do misy vymastenej olivovým olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 45 minút kysnúť, až zdvojnásobí objem. Vykysnuté cesto vyberieme na pracovnú plochu, krátko premiesime, dáme späť do misy a necháme ešte 10 minút kysnúť.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnikový plát a necháme ešte desať minút kysnúť položené len na papieri na pečenie na plechu. Potom ho celý, necháme voľný asi centimetrový okraj, potrieme kvalitným broskyňovým džemom, posypeme hrsťou čučoriedok a nasekanými vlašskými orechmi a na záver pridáme nadrobený kozí syr. Okraje pizzy potrieme olivovým olejom a pečieme vo vyhriatej rúre 8 – 10 minút dozlata.