shutterstock.com
StoryEditor

Premente ovocie zo záhrady na šťavnaté koláče, po ktorých sa len tak zapráši!

11.07.2019, 18:00
Recepty a tipy
Leto nám každý rok prináša veľa chutných plodín a najmä ovocie, ktoré všetci tak milujeme. Či už sú to maliny, čučoriedky, ríbezle alebo marhule, koláče s touto čerstvou, sladkou a kyslou náplňou určite nevydržia dlho na plechu.

Orechový koláč s jahodami

nuts cake with strawberries shutterstock.com

Potrebujeme:
250 g hladkej múky, 150 g roztopeného masla, 80 g kryštálového cukru, 1/2 kypriaceho prášku do pečiva, 2 vajcia, 2 dl polotučného mlieka, 1 hrnček nasekaných vlašských orechov. Na krém: 250 g jemného tvarohu, 200 ml kyslej smotany, 30 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 300 g jahôd

Postup:
Všetky ingrediencie spolu vymiešame a vypracujeme redšie cesto. Väčšiu tortovú formu vymastíme maslom, posypeme múkou a vlejeme do nej pripravené cesto. Pečieme pri 180 °C asi 30 minút, cesto sa nesmie lepiť na špáradlo. Zatiaľ si nakrájame jahody na kolieska a pripravíme krém tak, že spolu vymiešame všetky ingrediencie. Po vychladnutí na korpus lyžicou nanesieme krém a poukladáme naň jahody.

Marhuľový koláč

peach cake shutterstock.com

Potrebujeme:
250 g hladkej múky, 130 g masla, 70 g kryštálového cukru, 1 vajce. Na náplň: 5 PL hladkej múky, 2 vajcia, 70 g trstinového cukru, 1/2 kypriaceho prášku do pečiva, 300 g marhúľ, práškový cukor na posypanie

Postup: 
Vo väčšej mise vymiešame múku, maslo, cukor a vajce a rukami vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme aspoň na 20 minút do chladničky stuhnúť. Medzitým si odkôstkujeme a pokrájame marhule a rúru vyhrejeme na 180 °C. Stuhnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a uložíme po jej obvode aj po okrajoch. Dáme piecť na 15 minút. Múku, vajce, kypriaci prášok a cukor vymiešame, zmes vložíme do predpečeného korpusu a navrch poukladáme marhule. Pečieme ešte približne 30 minút. Necháme vychladnúť a posypeme trochou práškového cukru.

Čerešňový koláč

cherries cake shutterstock.com

Potrebujeme:
300 g hladkej múky, 100 g kryštálového cukru, 150 g masla, 2 vajcia, 1/2 kypriaceho prášku do pečiva. Na náplň: 250 g jemného tvarohu, 1 dl plnotučného mlieka, 100 g kyslej smotany, 80 g trstinového cukru, 1 balenie Zlatého klasu, 2 žĺtky, 300 g čerešní bez kôstok, práškový cukor na posypanie

Postup:
Múku zmiešame s cukrom a práškom do pečiva, pridáme zmäknuté maslo a vajcia a vypracujeme cesto. Vytvoríme z neho bochník, ktorý potom od stredu rovnomerne vtlačíme do tortovej formy, ktorú sme predtým vymastili maslom a posypali múkou. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Tvaroh, mlieko, smotanu, cukor, Zlatý klas a žĺtky zmiešame a mixérom vyšľaháme na hladký krém. Ten potom vylejeme na pripravený korpus a navrch nasypeme vykôstkované čerešne. Pečieme asi 40 minút. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a podávame.

Štrúdľa s červeným ovocím
strudla s ovocim shutterstock.com

Potrebujeme:
1 lístkové cesto (recept na domáce lístkové cesto pozri s. 122), 1 PL masla, 250 ml plnotučného mlieka, 1 balenie Zlatého klasu, 250 g jemného tvarohu, 70 g práškového cukru, 1 vajce na potretie, 300 g drobného ovocia (maliny, jahody, ríbezle), šťavu z ovocia

Postup:
Z mlieka a zo Zlatého klasu uvaríme puding, ktorý necháme trocha vychladnúť, primiešame doň cukor, tvaroh a šťavu z ovocia. Rúru predhrejeme na 180 °C. Lístkové cesto (mrazené, chladené alebo domáce) vyvaľkáme alebo vytiahneme po doske. Kraje necháme voľné, ostatok cesta potrieme rozpusteným maslom a pripraveným krémom, na ktorý poukladáme ovocie. Cesto zavinieme, boky uzavrieme a štrúdľu položíme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý sme predtým pokropili vodou. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do riadne vyhriatej rúry. Pečieme približne 30 – 35 minút. Po vychladnutí nakrájame a posypeme trochou práškového cukru.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 21:08