„Naše originálne torty vie piecť babička, mama a dnes pečiem už aj ja,“ hovorí Filip Ondriš, ktorý pokračuje v tradícii rodinnej cukrárskej manufaktúry. Prezradili nám postup na prípravu ich vynikajúcej bezlaktózovej a bezlepkovej ovocnej torty, ktorú volajú „Bez-bez torta“.
„Rodinnú cukrársku manufaktúru založila moja stará mama a mama v Banskej Bystrici. Ja som sa im ešte ako malý podpletal pod nohy, pomáhal som šúľať cesto na rodinný dezert aténky, ktorý ešte raz za čas upečieme aj do našich dvoch kaviarní. Moji rodičia pred takmer dvoma desiatkami rokov objavili nielen čaro Banskej Štiavnice, ale aj nádherný, sčasti neskorogotický a renesančný dom priamo na Námestí Svätej Trojice. Keď sme dokončili rekonštrukciu prednej časti, otvorili sme kaviareň a cukrársku manufaktúru presunuli sem.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Kedysi v tomto dome bývali sestry Milka a Magda Vášáryové. Obe k nám preto rady zájdu na koláčik. Pečieme teda v Banskej Štiavnici. Baví nás vymýšľať dezerty, veľa cestujeme, ochutnávame a hľadáme nové receptúry najmä v Poľsku, Maďarsku, Grécku, Taliansku či Holandsku. Máme šesťdesiat receptov, z toho pečieme dvadsať, pretože tým starým dezertom už sláva pominula. Dlhé roky bol jedným z hitov našej manufaktúry hruškovo-čokoládový koláč, no už ho nepečieme. Momentálne sú obľúbené dezerty, kde je veľa čokolády a ovocia. Teraz je hitom naša ,Bez-bez torta‘, teda bezlepkovo-bezlaktózová čokoládová torta s ovocím. Ten recept sme vymysleli, keď náš syn, ktorý je bezlaktózový a bezlepkový, oslavoval druhé narodeniny. Je to brownies bez múky z mletých mandlí, pridali sme ovocie zmiešané s agarom a nakoniec posypali ovocím. Fifovi ju pečieme každý týždeň, pretože ju miluje a veľmi si ju obľúbili aj naši zákazníci. Deniska ju preto naučí piecť aj čitateľky Evity.
„Bez bez torta“
Potrebujeme na jednu tortovú formu:
150 g tmavej 70 % čokolády
80 g praženého masla ghee
100 g nadrobno mletých mandlí (nie na prášok)
3 vajcia
120 g trstinového cukru
800 g bobuľového ovocia (podľa toho, čo vám chutí) + pár kúskov na ozdobenie
5 g agaru
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup:
1. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a pražené maslo.
2. 3 vajcia šľaháme spolu so 60 g trstinového cukru dovtedy, kým vznikne krém.
3. Do krému nasypeme mleté mandle a dôkladne ich zamiešame.
4. Do krému vlejeme roztopenú čokoládu a ešte ešte raz dôkladne premiešame.
5. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a pečieme asi 25 minút v rúre, ktorú sme predhriali na 180 °C. V teplovzdušnej pečieme pri teplote 160 °C asi 22 minút.
6. Kým sa pečie korpus, dáme spolu variť 800 g ovocia, 60 g trstinového cukru (nemusíme použiť) a agar. Zmes musí prejsť varom. Zmes vlejeme na upečený korpus. Necháme vychladnúť.
7. Nakoniec tortu ozdobíme čerstvým ovocím. Prajeme dobrú chuť.