Keď sa vám nechce dlho vyvárať, ale máte chuť sedieť vonku a počúvať v chládku pod stromami štebot vtákov? Ja rozhodne! Lebo toto je leto. Tiché, pomalé, plné vôní a chutí.
Studená zeleninová polievka
(4 porcie)
Suroviny:
1 šalátová uhorka
1 jarná cibuľka
1 malý mladý kaleráb
2 stredne veľké nové zemiaky
500 ml kefíru
vajcia
2 PL kôpru
2 PL petržlenovej vňate
čerstvo mleté čierne korenie
nerafinovaná soľ
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme. Vajcia uvaríme natvrdo. Vo väčšej miske zmiešame nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, uhorku, kaleráb, zemiaky, vajcia, nasekaný kôpor a petržlenovú vňať. Osobitne rozmiešame kefír s asi 2 dl vody. Rozriedeným kefírom prelejeme zeleninu, premiešame a ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Podávame vychladenú.
Pečené filety s novými zemiakmi
(4 porcie)
Suroviny:
500 g rybacích filiet
750 g nových zemiakov
4 mladé jarné cibuľky
mladý cesnak
oregano
2 dl vývaru
2 PL panenského olivového oleja
nerafinovaná soľ
mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky nakrájame na tenké plátky hrúbky asi 3 mm. Zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom, uložíme vrstvu zemiakov, na ňu niekoľko filiet ryby, vrstvu nasekaných cibuliek, pár plátkov cesnaku a oregano. Mierne osolíme a ochutíme čiernym korením. Postup opakujeme. Zalejeme vývarom, prikryjeme a pečieme približne 1 h. Podávame s grilovanou zeleninou alebo zeleninovým šalátom.
Šalát zo zelených fazuliek
(2 porcie)
Suroviny:
200 g zelených fazuliek
50 g baby šalátu
1 hruška alebo letné jablko
2 PL sezamových semiačok
2 PL panenského olivového oleja
1 KL medu
muškátový oriešok
nerafinovaná soľ
Postup:
Mladé zelené fazuľky mierne osolíme a prudko orestujeme na olivovom oleji. Odstavíme, pridáme štipku muškátového oriešku, 1 PL vody, prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť, kým nie sú al dente. Z medu, 1 PL olivového oleja a trošky soli vymiešame zálievku. V miske si pripravíme baby šalát, na plátky nakrájané hrušky alebo jablká, pridáme fazuľky, zalejeme zálievkou a premiešame. Podávame posypané sezamovými semiačkami.
Smoothie z čiernych ríbezlí
(1 porcia)
Suroviny:
125 ml jogurtu
100 g čiernych ríbezlí
levanduľový sirup
1 KL chia
škorica
mäta
Postup:
Umyté a očistené ríbezle rozmixujeme spolu s jogurtom a pár lístkami mäty. Na dosladenie pridáme najlepšie domáci sirup a dochutíme troškou škorice. Spolu s chia premiešame už len lyžicou a môžeme podávať.