shutterstock.com
StoryEditor

Ste milovníci indickej kuchyne? Potom vyskúšajte tieto fantastické recepty

17.06.2019, 15:45
Recepty a tipy
Ak tiež milujete všetko, kde sa len mihne karí korenie, garam masala či rasca, recepty na indické jedlá sú pre vás ako stvorené.

Mango karí
Príprava: 10 minút & varenie: 15 minút

Potrebujeme na 4 porcie:
500 g nakrájaného manga
6 – 8 červených čili papričiek
1 PL koriandra
1/2 PL kurkumy
1/2 PL rasce
6 lupienkov cesnaku
1/2 zázvoru
2 stredne veľké cibule, nakrájané na plátky
1 ČL karamelizovaného cukru typu jaggery
soľ

Postup:
Papričky, koriander, rascu, zázvor a cesnak si rozdrvíme. Cibuľu osmažíme na panvici dohneda, pridáme kurkumu a ešte smažíme. Potom pridáme mango a karamelizovaný cukor, zalejeme vodou. Ochutíme soľou, pridáme vodu a varíme, kým zmes nezhustne.

 indian cuisine shutterstock.com

Cícerový burger na nekvasenom chlebe so zeleninou
Príprava: 20 minút + chladenie: 30 minút + grilovanie: 10 minút

Potrebujeme na 4 porcie:
400 g cícera
340 g sladkej kukurice
1/2 zväzku čerstvého koriandra
1/2 ČL červenej papriky
1/2 ČL mletého koriandra
1/2 ČL mletej rasce
1 citrón
3 PL hladkej múky + na poprašovanie
repkový olej
1 červenú cibuľku
1 cuketu
pár lístkov špenátu
biely jogurt
4 žemle podľa chuti (napríklad nekysnuté)

Postup:
Cícer a kukuricu zlejeme a rozmixujeme spolu s listami koriandra. Pridáme korenie, múku a štipku morskej soli. Nakoniec citrónovú šťavu. Mixujeme nie dohladka, aby si zmes zachovala určitú formu. Malú časť si presunieme do menšej misky, tá bude slúžiť na potretie žemle. Na pomúčenej doske rozdelíme a vytvarujeme zmes na 4 rovnako veľké časti, hrubé asi 2 centimetre. Dáme na 30 minút do chladničky. Po vytiahnutí pripravíme na panvici s rozohriatym olejom. Grilujeme asi 10 minút. Na rovnakej panvici ugrilujeme aj cuketu. Žemľu potrieme zmesou cícera a kukurice, uložíme ugrilovaný plátok, naň naukladáme červenú cibuľu, cuketu, lístky špenátu a asi lyžičku jogurtu.

 chickpea burger shutterstock.com

Batatová polievka
Príprava: 15 minút & varenie: 50 minút

Potrebujeme na 6 – 8 porcií:
2 PL masla
1 stredne veľkú cibuľu, nadrobno nakrájanú
2 zelerové vňate, nadrobno nasekané
1 stredne veľký pór
1 strúčik cesnaku
680 g batatov, ošúpaných a nakrájaných na cca 3 cm kolieska
4 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
1 celú škoricu
1/4 ČL muškátového orieška
1/4 šálky smotany na šľahanie
3/4 šálky mlieka
soľ
korenie

Postup:
Vo veľkom hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu a 3 – 4 minúty smažíme. Pridáme zeler a pór, smažíme ešte 5 minút. Potom pridáme pretlačený cesnak. Pridáme sladké zemiaky, vývar, škoricu a muškátový oriešok. Zvýšime teplotu a varíme odkryté, kým sa nedajú zemiaky ľahko prepichnúť vidličkou. Škoricu odstránime, zvyšok rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu, mlieko, necháme prevrieť. Dochutíme.

indian cuisine shutterstock.com

Náš tip: K polievke sa skvele hodia vyprážané plátky lotosového koreňa. Koreň ošúpeme, jeho konce orežeme, nakrájame na tenké plátky. Opražíme ich na oleji do zlatohneda, osolíme a podávame k polievke.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 14:12