Mango karí
Príprava: 10 minút & varenie: 15 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
500 g nakrájaného manga
6 – 8 červených čili papričiek
1 PL koriandra
1/2 PL kurkumy
1/2 PL rasce
6 lupienkov cesnaku
1/2 zázvoru
2 stredne veľké cibule, nakrájané na plátky
1 ČL karamelizovaného cukru typu jaggery
soľ
Postup:
Papričky, koriander, rascu, zázvor a cesnak si rozdrvíme. Cibuľu osmažíme na panvici dohneda, pridáme kurkumu a ešte smažíme. Potom pridáme mango a karamelizovaný cukor, zalejeme vodou. Ochutíme soľou, pridáme vodu a varíme, kým zmes nezhustne.
Cícerový burger na nekvasenom chlebe so zeleninou
Príprava: 20 minút + chladenie: 30 minút + grilovanie: 10 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
400 g cícera
340 g sladkej kukurice
1/2 zväzku čerstvého koriandra
1/2 ČL červenej papriky
1/2 ČL mletého koriandra
1/2 ČL mletej rasce
1 citrón
3 PL hladkej múky + na poprašovanie
repkový olej
1 červenú cibuľku
1 cuketu
pár lístkov špenátu
biely jogurt
4 žemle podľa chuti (napríklad nekysnuté)
Postup:
Cícer a kukuricu zlejeme a rozmixujeme spolu s listami koriandra. Pridáme korenie, múku a štipku morskej soli. Nakoniec citrónovú šťavu. Mixujeme nie dohladka, aby si zmes zachovala určitú formu. Malú časť si presunieme do menšej misky, tá bude slúžiť na potretie žemle. Na pomúčenej doske rozdelíme a vytvarujeme zmes na 4 rovnako veľké časti, hrubé asi 2 centimetre. Dáme na 30 minút do chladničky. Po vytiahnutí pripravíme na panvici s rozohriatym olejom. Grilujeme asi 10 minút. Na rovnakej panvici ugrilujeme aj cuketu. Žemľu potrieme zmesou cícera a kukurice, uložíme ugrilovaný plátok, naň naukladáme červenú cibuľu, cuketu, lístky špenátu a asi lyžičku jogurtu.
Batatová polievka
Príprava: 15 minút & varenie: 50 minút
Potrebujeme na 6 – 8 porcií:
2 PL masla
1 stredne veľkú cibuľu, nadrobno nakrájanú
2 zelerové vňate, nadrobno nasekané
1 stredne veľký pór
1 strúčik cesnaku
680 g batatov, ošúpaných a nakrájaných na cca 3 cm kolieska
4 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
1 celú škoricu
1/4 ČL muškátového orieška
1/4 šálky smotany na šľahanie
3/4 šálky mlieka
soľ
korenie
Postup:
Vo veľkom hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu a 3 – 4 minúty smažíme. Pridáme zeler a pór, smažíme ešte 5 minút. Potom pridáme pretlačený cesnak. Pridáme sladké zemiaky, vývar, škoricu a muškátový oriešok. Zvýšime teplotu a varíme odkryté, kým sa nedajú zemiaky ľahko prepichnúť vidličkou. Škoricu odstránime, zvyšok rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu, mlieko, necháme prevrieť. Dochutíme.
Náš tip: K polievke sa skvele hodia vyprážané plátky lotosového koreňa. Koreň ošúpeme, jeho konce orežeme, nakrájame na tenké plátky. Opražíme ich na oleji do zlatohneda, osolíme a podávame k polievke.