Hamburgery s marinovanou cibuľkou
Čas prípravy: 25 minút
1 porcia obsahuje: 2 915 kJ/696 kcal
POTREBUJEME na 4 porcie:
NA CIBUĽKU:
2 červené cibule
80 ml červeného vínneho octu
5 g soli
80 g cukru
NA HAMBURGERY:
8 lyžíc majonézy
nastrúhanú kôru z 1 citróna
čerstvú šťavu z 1/2 citróna
2 žemle na hamburgery
4 plátky slaniny
800 g mletého hovädzieho mäsa
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
olej
1 šalát Little Gem
100 g hermelínu
- Cibuľu olúpeme, nakrájame na tenké kolieska a v miske ich premiešame s octom, so soľou a s cukrom. Majonézu zmiešame s citrónovou kôrou a so šťavou.
- Žemle rozpolíme a pečieme ich so slaninou na plechu s papierom na pečenie pri 180 °C asi 5 minút. Z mäsa vytvarujeme guľôčky a medzi dlaňami ich jemne stlačíme.
- Mäso osolíme, okoreníme a opečieme v rozpálenej panvici z oboch strán, z každej asi dve minúty. Žemle vyberieme z rúry a mäso aj so slaninou pečieme ešte asi 5 minút.
- Žemle natrieme majonézou, obložíme šalátovým listom, naň položíme mäso, kúsok hermelínu a marinovanú cibuľku. Priklopíme druhou polovicou žemle a podávame.
Šampiňóny portobello à la hamburger
Čas prípravy: 35 minút
1 porcia obsahuje: 1 152 kJ/275 kcal
POTREBUJEME na 4 porcie:
8 veľkých hnedých šampiňónov portobello
2 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky morskej soli
3 lyžice olivového oleja
mleté čierne korenie
2 červené papriky
1 lyžicu červeného vínneho octu
1 červenú cibuľu
8 zelených papričiek
8 plátkov anglickej slaniny
200 g kozieho syra vo valčeku
- Šampiňóny očistíme a necháme si z nich len klobúky. Cesnak olúpeme, nakrájame nadrobno, zmiešame so soľou a premiešame s 2 lyžicami oleja. Cesnakovým olejom potrieme hlavičky šampiňónov a posypeme ich čiernym korením.
- Červené papriky opekáme na grile zo všetkých strán, kým sa na nich začnú tvoriť tmavé pľuzgieriky. Potom ich dáme do misy, zakryjeme fóliou a necháme spariť. Nakoniec ich olúpeme, odstránime z nich semienka a dužinu nakrájame na plátky. Pokvapkáme ich zvyškom oleja a octu.
- Hlavičky šampiňónov položíme na horúci gril a pomaly ich opekáme z každej strany asi 5 minút. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska. Zelené papričky umyjeme a osušíme. Kolieska cibule, papričky a plátky slaniny tiež opečieme na grile.
- Kozí syr nakrájame na kolieska. Štyri ogrilované klobúky šampiňónov obložíme červenou paprikou, slaninou, kozím syrom, cibuľou a zelenými papričkami. Priklopíme ich zostávajúcimi klobúkmi šampiňónov.
Teľací hamburger so šalotkou a syrom
Čas prípravy: 40 minút
1 porcia obsahuje: 2 250 kJ/537 kcal
POTREBUJEME na 4 porcie:
12 šalotiek
2 lyžice olivového oleja
700 g mletého mäsa z teľacieho pleca
3 lyžice strúhanky
soľ
mleté čierne korenie
80 g syra brie
4 plátky slaniny
4 žemle
4 lyžice hrubozrnnej horčice
2 hrsti rukoly
- Šalotky olúpeme a nakrájame na štvrtiny. Opečieme ich na rozohriatom oleji dozlata a necháme schladiť. Mleté mäso vložíme do misy. Pridáme strúhanku, soľ, čierne korenie a premiešame.
- Z mäsovej zmesi vytvarujeme štyri rovnako veľké burgery. Uprostred každého prstom vyhĺbime priehlbinu. Vložíme do nej kúsok syra a uzavrieme ho mäsom tak, aby ho nebolo vidieť.
- Naplnené burgery dáme na rozohriaty gril. Pečieme ich z každej strany asi 5 minút pod zavretým krytom grilu. Pred koncom pečenia pridáme na gril plátky slaniny a necháme ich opiecť. Žemle rozkrojíme na polovice a na dolné časti rozotrieme po lyžici horčice, pridáme rukolu, mäso, plátok slaniny a šalotku. Hotov éhamburgery môžeme podávať napr. s tvarohovým dipom.