Medové broskyne s vanilkovou zmrzlinou
Príprava: 15 minút Grilovanie: 6 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
4 väčšie broskyne
2 PL medu
pekanové orechy
vanilkovú zmrzlinu
Postup:
Broskyne rozdelíme na polovicu, odstránime kôstku a reznou stranou ich položíme na rozohriaty gril. Po chvíli broskyne obrátime a ešte 2 – 3 minúty grilujeme. Hotové broskyne preložíme na tanier, polejeme medom, posypeme nasekanými pekanovými orechmi a podávame s vanilkovou zmrzlinou.
Tip: Na grilovanie je vhodné najmä ovocie s pevnou dužinou, napríklad broskyne, jablká, hrušky, ananás, marhule či slivky.
Grilovaný ananás s mätovou omáčkou a pistáciami
Príprava: 20 minút Grilovanie: 6 minút
Potrebujeme na 6 – 8 porcií:
1 ananás
5 PL medu
3 PL masla
2 PL trstinového cukru
hrsť pistáciových orieškov
čerstvú mätu
1 limetku
Postup:
Ananás očistíme, nakrájame na asi 1 centimeter hrubé kolieska. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme trstinovým cukrom a grilujem z každej strany asi tri minúty. Pistácie nasekáme, mätu nakrájame a rozdrvíme v mažiari, aby pustila čo najviac šťavy. Zmiešame s medom a limetkovou šťavou. Hotový ananás preložíme na taniere, polejeme omáčkou a posypeme pistáciami.
Hrušky v marináde z bieleho vína
Príprava: 30 minút Grilovanie: 15 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
4 pevné hrušky
5 PL medu
1 citrón
150 ml bieleho vína
2 PL masla
0,5 ČL mletej škorice
citrónovú zmrzlinu
Postup:
V miske zmiešame víno s medom, citrónovou šťavou a so škoricou. Hrušky rozpolíme, zbavíme jadierok, namočíme do pripravenej marinády a necháme postáť asi 30 minút. Alobal si nastriháme na 8 častí. Hrušky vyberieme z marinády, polejem maslom, zabalíme do alobalu a grilujeme 10 – 15 minút. Podávame s vanilkovou zmrzlinou.
Medové banány s mandľami
Príprava: 10 minút Grilovanie: 4 minúty
Potrebujeme na 4 porcie:
4 zrelé banány
2 PL medu
citrónovú šťavu
mandle
Postup:
Banány prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Na gril ich položíme v šupke a grilujeme z oboch strán na miernom ohni počas 2 minút z každej strany. Ošúpeme, polejeme medom, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme mandľovými lupienkami.
Tip: Podávame s jogurtom gréckeho typu.
Grilované marhule s javorovým sirupom
Príprava: 10 minút Grilovanie: 6 minút
Potrebujeme na 3 porcie:
6 zrelých marhúľ
3 PL javorového sirupu
2 PL sezamu
Postup:
Marhule v celku napichneme na drevené špajdle, ktoré sme si vopred namočili do vody. Špízy potrieme javorovým sirupom a grilujeme z každej strany asi 3 minúty. Hotové marhule preložíme na tanier a posypeme sezamom.
Tip: Podávame s čokoládovým topingom.