Jiřinine rady
Medzi hlavnými jedlami dodržujte 3-4 hodinový odstup. Po ôsmej večer už nejedzte! Denne vypite 3 litre vody, tvrdý alkohol vynechajte.
Pórová polievka
Potrebujete:
Pór
2 strúčiky cesnaku
1 kocku zeleninového bujónu
½ lyžičky tymiánu
Štipku korenia
2 veľké lyžice kukuričného mlieka
Kúsok tvrdého nastrúhaného syra
1 liter vody
Pór nakrájajte na kolieska, zalejte vodou, pridajte cesnak, bujón, korenie, kukuričné mlieko. Nechajte variť asi 20 minút. Potom dochuťte. Na tanieri polievku ozdobte syrom a pažítkou.
Celozrnné palacinky
Potrebujete:
½ litra mlieka (sójového alebo kukuričného)
1 vajce
1 lyžicu cukru
5 lyžíc celozrnnej múky
3 lyžice hladkej múky
Náplň:
8 jabĺk alebo iného ovocia
1 lyžica oleja
½ lyžičky škorice
1 lyžica cukru
Vo vlažnom mlieku rozšľaháme vajíčko s cukrom, postupne pridáme múku, stále miešame až vznikne hladké cesto. Palacinky pečieme na titánovej alebo teflonovej panvici – vtedy sa prakticky nemusí pridať ďalší tuk. Hotové palacinky naplníme uduseným ovocím.
Cuketové lečo
Potrebujete:
Cuketu
Paradajky
Cibuľu
Olej
Vajcia
Zelerovú vňať
Soľ, korenie, štipľavú papriku
Cibuľu nakrájajte na kocky a speňte na oleji. Olúpanú cuketu rozpoľte po dĺžke, vyškriabte semienka a dužinu nakrájanú na kocky pridajte k cibuli spoločne so sparenými a olúpanými paradajkami, ktorú tiež nakrájajte na kocky. Všetko to duste domäkka. Potom osoľte okoreňte, pridajte vňať zeleru, ale môže byť aj petržlenová, nechajte ich chvíľku prehriať a následne pridajte vajíčka. Miešajte tak dlho, pokiaľ sa neusmažia. Podávajte s krajíčkom celozrnného chleba.