Mrkvovo-pšenový koláčik
Rozpis na 10 porcií:
180 g pšena
soľ
3 väčšie mrkvy
3 lyžice kukuričného škrobu
100 g medu
+ na potretie
50 g lieskových orieškov
200 g sušených brusníc + na ozdobu
1 vajce
tuk na formu
strúhanka na formu
hoblinky mrkvy na ozdobu
1. Pšeno prepláchneme horúcou vodou. Dáme ho do kastrólika, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, pridáme štipku soli a pozvoľna varíme 15 minút domäkka.
2. Medzitým mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ju do kastrólika, zalejeme trochou vody a uvaríme domäkka. V 50 ml vody rozmiešame škrob a vlejeme do mrkvy. Spoločne povaríme 2 minúty, odstavíme, pridáme 50 g medu, najemno nastrúhané oriešky a brusnice.
3. Uvarené pšeno zmiešame s vajcom a zvyšným medom. Menšiu tortovú formu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Naplníme ju polovicou pšenovej hmoty. Navrch rozotrieme mrkvovú náplň a navrstvíme zvyšnú pšenovú hmotu. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 30 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť vo forme a potom formu zložíme. Koláčik môžeme podávať teplý alebo studený. Pred servírovaním ho potrieme medom a ozdobíme brusnicami a mrkvovým hoblinkami.
Ovsené tartaletky s jogurtovou náplňou
Rozpis na 8 porcií:
150 g ovsených vločiek
150 g vlašských orechov
1 lyžica zlatých ľanových semienok 50 g hrozienok
50 g kokosového masla
+ na formičky
1/2 lyžičky mletej škorice
štipka drene z vanilkového struku
200 ml bieleho gréckeho jogurtu
med alebo javorový sirup podľa chuti
300 g zmesi drobného ovocia
1. Asi polovicu ovsených vločiek rozmixujeme najemno a zmiešame so zvyšnými vločkami a najemno nastrúhanými orechmi. Hrozienka s ľanovými semienkami pomelieme na mäsovom mlynčeku a zmiešame so sypkou zmesou. Pridáme kokosové maslo, škoricu, vanilku a spracujeme na pevnú hmotu.
2. Formičky na tartaletky vymastíme tukom a hmotu do nich natlačíme. Pečieme na 160 °C asi 15 minút. Po upečení stlačíme stredy korpusov pomocou zadnej strany lyžice ku dnu (počas pečenia sa zľahka nafúknu) a necháme krátko vychladnúť vo formičkách. Potom ich vyklopíme a preložíme na kovovú mriežku. Necháme úplne vychladnúť.
3. Jogurt ochutíme medom (alebo sirupom) a košíčky ním naplníme. Tartaletky nakoniec ozdobíme ovocím a ihneď podávame.
Kokosové guľôčky s mätou v kakau
Rozpis na 15 porcií:
50 g kešu orieškov
50 g strúhaného kokosu
1 lyžička pepermintového extraktu (5 lístkov mäty)
3 lyžice kokosového oleja
3 lyžice medu štipka soli
Poleva:
2 lyžice kokosového oleja
40 g kakaa 5 lyžíc medu
štipka škorice
štipka kajenského korenia
1. Kešu a kokos namočíme cez noc do studenej vody. Ráno scedíme a vložíme spolu s pepermintovým extraktom, kokosovým olejom, medom a štipkou soli do mixéra. Rozmixujeme na hladkú hmotu, rozdelíme na 15 kúskov. Z nich vytvarujeme malé guľôčky a tie položíme na papier na pečenie. Vložíme na 30 minút do chladničky stuhnúť.
2. Medzitým pripravíme polevu. Kokosový olej rozmixujeme s kakaom, medom a štipkou soli na hladký krém a ochutíme ho trochou mletej škorice a kajenského korenia. Každú guľôčku obalíme v poleve a necháme stuhnúť. Uchovávame v chlade.
Hruškový koláč s ricottou
Rozpis na 8 porcií:
1 plát lístkového cesta
250 g mäkkého tvarohu
250 g ricotty
65 g krupicového cukru
1 lyžica škrobu
1 žĺtok
35 g hrozienok
2 hrušky
2 lyžice citrónovej šťavy
Na potretie:
50 g masla
100 g medu
1/2 vanilkového struku
1. Cesto necháme pri izbovej teplote zohriať. Tvaroh rozšľaháme s ricottou, cukrom, škrobom a žĺtkom. Nakoniec zamiešame hrozienka.
2. Cesto rozbalíme na plech a popicháme ho vidličkou. Po celom povrchu rozotrieme pripravenú plnku. Hrušky nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Poukladáme hrušky na povrch a vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 185 °C približne 50 minút.
3. Maslo rozohrejeme, zmiešame s medom a pridáme zrniečka z vanilkového struku. Touto polevou potierame ešte horúci koláč a podávame.