shutterstock.com
StoryEditor

Zdravé maškrtenie bez cukru a múky

27.05.2019, 14:40
Recepty a tipy
Vynikajúce sladké dezerty vyčaríte zo zdravých prísad, ako sú oriešky, kokosový olej či sušené ovocie. A beztrestne si na nich môžu pochutnať aj tí, ktorí si strážia líniu.

Mrkvovo-pšenový koláčik

Rozpis na 10 porcií:

180 g pšena

soľ

3 väčšie mrkvy

3 lyžice kukuričného škrobu

100 g medu
+ na potretie

50 g lieskových orieškov

200 g sušených brusníc + na ozdobu

1 vajce

tuk na formu

strúhanka na formu

hoblinky mrkvy na ozdobu

carrot cake shutterstock.com

​1. Pšeno prepláchneme horúcou vodou. Dáme ho do kastrólika, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, pridáme štipku soli a pozvoľna varíme 15 minút domäkka.

2. Medzitým mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ju do kastrólika, zalejeme trochou vody a uvaríme domäkka. V 50 ml vody rozmiešame škrob a vlejeme do mrkvy. Spoločne povaríme 2 minúty, odstavíme, pridáme 50 g medu, najemno nastrúhané oriešky a brusnice.

3. Uvarené pšeno zmiešame s vajcom a zvyšným medom. Menšiu tortovú formu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Naplníme ju polovicou pšenovej hmoty. Navrch rozotrieme mrkvovú náplň a navrstvíme zvyšnú pšenovú hmotu. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 30 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť vo forme a potom formu zložíme. Koláčik môžeme podávať teplý alebo studený. Pred servírovaním ho potrieme medom a ozdobíme brusnicami a mrkvovým hoblinkami.

Ovsené tartaletky s jogurtovou náplňou

Rozpis na 8 porcií:

150 g ovsených vločiek

150 g vlašských orechov

1 lyžica zlatých ľanových semienok  50 g hrozienok

50 g kokosového masla
+ na formičky

1/2 lyžičky mletej škorice

štipka drene z vanilkového struku

200 ml bieleho gréckeho jogurtu 

med alebo javorový sirup podľa chuti

300 g zmesi drobného ovocia

tartalet with fruit shutterstock.com

​1. Asi polovicu ovsených vločiek rozmixujeme najemno a zmiešame so zvyšnými vločkami a najemno nastrúhanými orechmi. Hrozienka s ľanovými semienkami pomelieme na mäsovom mlynčeku a zmiešame so sypkou zmesou. Pridáme kokosové maslo, škoricu, vanilku a spracujeme na pevnú hmotu.

2. Formičky na tartaletky vymastíme tukom a hmotu do nich natlačíme. Pečieme na 160 °C asi 15 minút. Po upečení stlačíme stredy korpusov pomocou zadnej strany lyžice ku dnu (počas pečenia sa zľahka nafúknu) a necháme krátko vychladnúť vo formičkách. Potom ich vyklopíme a preložíme na kovovú mriežku. Necháme úplne vychladnúť.

3. Jogurt ochutíme medom (alebo sirupom) a košíčky ním naplníme. Tartaletky nakoniec ozdobíme ovocím a ihneď podávame.

Kokosové guľôčky s mätou v kakau

Rozpis na 15 porcií:

50 g kešu orieškov

50 g strúhaného kokosu

1 lyžička pepermintového extraktu (5 lístkov mäty)

3 lyžice kokosového oleja

3 lyžice medu  štipka soli

Poleva:

2 lyžice kokosového oleja

40 g kakaa  5 lyžíc medu

štipka škorice

štipka kajenského korenia

coconut balls shutterstock.com

​1. Kešu a kokos namočíme cez noc do studenej vody. Ráno scedíme a vložíme spolu s pepermintovým extraktom, kokosovým olejom, medom a štipkou soli do mixéra. Rozmixujeme na hladkú hmotu, rozdelíme na 15 kúskov. Z nich vytvarujeme malé guľôčky a tie položíme na papier na pečenie. Vložíme na 30 minút do chladničky stuhnúť.

2. Medzitým pripravíme polevu. Kokosový olej rozmixujeme s kakaom, medom a štipkou soli na hladký krém a ochutíme ho trochou mletej škorice a kajenského korenia. Každú guľôčku obalíme v poleve a necháme stuhnúť. Uchovávame v chlade.

Hruškový koláč s ricottou

Rozpis na 8 porcií:

1 plát lístkového cesta

250 g mäkkého tvarohu

250 g ricotty

65 g krupicového cukru

1 lyžica škrobu

1 žĺtok

35 g hrozienok

2 hrušky

2 lyžice citrónovej šťavy

Na potretie:

50 g masla

100 g medu

1/2 vanilkového struku

pear cake shutterstock.com

1. Cesto necháme pri izbovej teplote zohriať. Tvaroh rozšľaháme s ricottou, cukrom, škrobom a žĺtkom. Nakoniec zamiešame hrozienka.

2. Cesto rozbalíme na plech a popicháme ho vidličkou. Po celom povrchu rozotrieme pripravenú plnku. Hrušky nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Poukladáme hrušky na povrch a vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 185 °C približne 50 minút.

3. Maslo rozohrejeme, zmiešame s medom a pridáme zrniečka z vanilkového struku. Touto polevou potierame ešte horúci koláč a ­podávame.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 09:05