Príprava: 1 hodina & Chladenie: 30 minút
Potrebujeme na 12 porcií:
Na cesto:
250 g hladkej múky
1 vajce
125 g zmäknutého masla
125 g práškového cukru
Na plnku:
3 jablká
200 g termizovaného syra
2 PL práškového cukru
3 ks klinčekov
1 PL cukru krupica alebo kryštál
3 PL mletej škorice
strukoviny na zaťaženie cesta (napr.
fazuľa, hrach)
Postup:
Z ingrediencií na cesto vypracujeme kompaktnú hmotu. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme zhruba na pol hodiny odpočinúť do chladničky. Rúru predhrejeme na 170 °C. Koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie. Vychladené cesto vyvaľkáme do kolesa s priemerom asi šesť centimetrov väčším ako dno koláčovej formy. Cesto prenesieme do formy a uhladíme po dne aj po okrajoch. Na dne urobíme niekoľko vpichov vidličkou. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinami. Dáme piecť na 15 minút. Potom strukoviny odstránime a pečieme ďalších 10 minút.
V priebehu pečenia korpusu umyjeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov, ale neprekrajujeme. Jablká nakrájame na hrubšie plátky. V mažiari rozbijeme klinčeky spolu s hrubým cukrom.
Zmesou ochutíme termizovaný syr, pridáme k nemu práškový cukor
a lyžicu škorice. Pripravenú syrovú zmes namažeme na korpus a vyskladáme do kruhu plátky jabĺk. Pečieme ďalších 15 až 20 minút. Hotový koláč na záver posypeme škoricou.
Tip od Bronky: Cesto vypracujte rýchlo, najlepšie rukami. Čím dlhšie budete cesto miesiť, tým mazľavejšie bude.