Domáca MarlenkaArchív
StoryEditor

Skvostná domáca marlenka

17.12.2017, 14:04
Recepty a tipy
Upečte si s nami túto skvostnú domácu Marlenku, ktorá na vianočnom stole zožne zaručený úspech. Recept nám poslali čiateľky Ľubka a Ivanka z Viničného.

Potrebujeme:

Na cesto:

500 g hladkej múky

20 g práškového cukru

200 g masla

2 PL medu

2 KL sódy bikarbóny

2 vajíčka

3 PL mlieka (ak je veľmi suché cesto, pokojne aj 4)

Na grilážovú vrstvu:

120 g masla

80 g práškového cukru

3 PL medu

350 g nahrubo nasekaných vlašských orechov

Na krém:

100 g práškového cukru

2 PL hladkej múky

2 PL Zlatého klasu

1,5 šálky mlieka

šťavu z polovice citróna

200 g masla

Postup:

Cesto: Rúru vyhrejeme na 175 °C. Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke oddýchnuť približne 30 minút.

Po vytiahnutí rozdelíme na dve časti. Prvú časť rozvaľkáme na papier na pečenie. Je to tenučké cesto, netreba sa preto báť, že je ho málo. Pečieme

15 minút.

Krém: Všetky ingrediencie okrem masla zmiešame tak, aby sa v kréme netvorili hrudky, a uvaríme puding, ktorý dáme vychladnúť. Do vychladnutého

krému vmiešame maslo a zapracujeme mixérom.

Druhý plát: Kým nám chladne krém, rozvaľkáme na papieri na pečenie druhú polovicu cesta. Prichystáme si grilážovú vrstvu. Maslo roztopíme, pridáme

cukor, med a varíme. Keď sa nám ingrediencie spoja, pridáme orechy a pomiešame, aby sa všetky orechy zapracovali do roztopenej hmoty. Túto orechovú

hmotu poukladáme na druhý plát a dáme spolu piecť, opäť na 15 minút na 175 °C. Krásne sa nám zapečie do cesta a hmota sa scelí.

Keď máme všetky tri vrstvy pripravené, spodný plát postriekame rumom, naň natrieme krém a na krém položíme vrstvu s orechovým plátom. Necháme odležať a koláčik krásne zmäkne.

Domáca Marlenka Domáca Marlenka Archív

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 07:22