Vyprážaný kapor v pivnom cestíčku
Príprava: 20 minút & varenie: 15 minút & vyprážanie: 15 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
600 g filiet z kapra
soľ
mleté čierne korenie
145 g múky
125 ml ležiaka
2 vajcia
rastlinný olej na vyprážanie
citrón na ozdobu
Postup:
Rybie filé opláchneme, osušíme a rozrežeme na prúžky široké asi 3 cm. osolíme, okoreníme a posypeme 20 g múky. Zostávajúcu múku dáme do misy. Rozbijeme vajcia, oddelíme žĺtky od bielok. Do misy s múkou vmiešame žĺtky, pivo a 1/2 čajovej lyžičky soli. Cesto zakryjeme utierkou a necháme odstáť asi 15 minút. Potom ho dobre premiešame a vložíme doň studené vaječné bielky. Na panvici si rozpálime olej, kaprie filety obalíme v tomto pripravenom cestíčku a smažíme do zlatohneda a chrumkava. Vypražené filety ukladáme na tanier vystlaný papierovou utierkou, ktorá olej aspoň trochu vsiakne. Ozdobíme citrónom a podávame.
Kapor s medom a citrónovou omáčkou
Príprava: 15 minút & pečenie: 25 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
2 veľké filety z kapra
soľ
biele korenie
60 g masla
šťavu z 2 citrónov
4 PL medu
40 g plátkov mandlí
štipku škorice
60 g celých mandlí
1 granátové jablko
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 °C, na horný a spodný ohrev. Rybie filety umyjeme, osušíme papierovým obrúskom, prerežeme filety na 4 kúsky a tie narežeme aj po stranách. Filety osolíme, okoreníme. Roztopíme 30 g masla na panvici a opražíme na ňom rybie filé z oboch strán. Potom filety naukladáme do pekáča a pečieme v rúre asi 20 minút. Medzitým zmiešame citrónovú šťavu s medom, prevaríme, pridáme plátky mandlí, zvyšné maslo, dochutíme škoricou. Filety z kapra polejeme šťavou s medom, navrch dáme kúsky masla, posypeme celými mandľami, sem