POTREBUJEME
veľký plech
SUROVINY
1 celá kačka bez drobov, morská soľ, čierne korenie, 1 hrsť čerstvého tymiánu, 2 cibule, 200ml bieleho suchého vína, 150ml vody, 500g jabĺk, 100g masla, 2 lyžice trstinového cukru, šťava z 2 citrónov, 10 lokší, 2 hrste šalátu mix, olivový olej
POSTUP
Kačiču si ideálne deň pred varením pripravíme. Nasolíme ju a necháme ju odležať v chladničke. Na druhý deň ju položíme na plech, okoreníme a do vnútra naukladáme tymián. Obložíme ju cibuľami nakrájanými na väčšie kusy a podlejeme ju vínom a vodou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňoch cca 1,5 až 2 hodiny. Kačicu počas pečenia pravidelne podlievame s jej výpekom.
Jablká si ošúpeme a nakrájame ich na tenké plátky. V stredne veľkom kastróle roztopíme 50g masla. Prisypeme cukor a na miernom ohni pomaly rozpustíme. Pridáme nakrájané jablká, premiešame a varíme. Po cca 10 minutách pridáme zvyšok masla a zalejeme citrónovou šťavou. Pod pokrievkou dusíme aspoň 30 minút, kým sa jablka rozvaria.
Lokše zohrejeme na suchej panvici z oboch strán. Kačiču podávame s hotovými lokšami, jablkovou omáčkou a miešaným šalátom, ktorý pokvapkáme cintrónovou šťavou a olejom.